Διάσωση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης | συζήτηση στο ΜΑΙΧ

Συνάντηση εργασίας για τη διάσωση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης, της πρωτοβουλίας «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ, με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Περιφέρειας Κρήτης.

Σκοπός της συνάντησης που ήταν να συζητηθούν οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των φορέων για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση της αρωματικής και φαρμακευτικής χλωρίδας της Κρήτης, η οποία είναι μείζονος σημασίας για το νησί.

Η Κρήτη λόγω της μεγάλης παράδοσης στη χρήση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αποτελεί ιδανική περίπτωση εφαρμογής καινοτομιών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας τους. Παρόλα αυτά, η αυθαίρετη συλλογή των φυσικών πληθυσμών τους σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο εμπόριο,έχει ως αποτέλεσμα κάποια είδη να βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης,σε πολλές περιοχές.

Οι φορείς ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση, κατέθεσαν τις απόψεις τους και κατάρτισαν ένα σχέδιο εργασίας με προοπτική να επικοινωνηθεί στους θεσμικούς φορείς της πολιτείας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η άμεση λήψη μέτρων κρίνονται αναγκαία για τη διάσωση των απειλούμενων υπό εξαφάνιση σημαντικών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών. Οι τέσσερις λύσεις που προτείνονται είναι: η ανάπτυξη μητρικών φυτειών αβελτίωτων πληθυσμών στις θέσεις προέλευσής τους, η δημιουργία μητρικών φυτειών από επιλεγμένα είδη με επιθυμητά χαρακτηριστικά, η βιωσιμότητα του φυσικού τους περιβάλλοντος και τέλος η εκπαίδευση και η τεχνική κατάρτιση των νέων για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων σε  επιχειρηματική βάση.

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και η εξειδικευμένη κατάρτισή του,συνάδει απόλυτα με τον στόχο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» για τη δημιουργίαευκαιριώνεπιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

Μπαουράκης Γιώργος, Διευθυντής ΜΑΙΧ, Σκλαβάκη Πολύμνια, Διεύθυνση Δασών Χανίων, Οικονόμου Φάλια, Καθηγήτρια Γεωργίας Γ.Π.Α., Λαζαρίδου Έφη, Διευθύνουσα Σύμβουλος προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Βολουδάκης Δημήτρης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης &Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»,Φουρναράκη Χριστίνη, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών ΦυτώνΜ.Α.Ι.Χ.,  Σταματάκη Ελένη, Μ.Α.Ι.Χ.,  Καζάκης Γεώργιος, M.A.I.X., Δασκαλάκη Άννα, Γεωπόνος ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής), Μέλος ΔΕ, ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περιφέρειας Κρήτης, Γεωργατζή Ελευθερία, ΔΑΟΚ, Τζεράκης Κωνσταντίνος, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Κουνδουράκη Ευρυδίκη, ΤΑΑΕΝ Χανίων (ΥΠΑΑΤ- πρώην ΚΕΠΥΕΛ), Μπιτσάκη Αργυρώ, Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς, Ασσαριωτάκης Αλέξανδρος, Υπ. Διδάκτωρ Γ.Π.Α., Συντονιστής της Δράσης των Αρωματικών Φυτών.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»,το οποίο υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, επεκτείνει τη δράση του και στην Κρήτη. Προσφέρει προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και στην αιγοπροβατοτροφία, υποστηρίζοντας έτσι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων του νησιού στον αγροδιατροφικό κλάδο.Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει και την πρωτοβουλία για τη διάσωση την ενδημικών και τοπικών πληθυσμών των  αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης με την  ιδιαίτερη διατροφική και φαρμακευτική αξία.

Μοιραστείτε την είδηση