νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

Χιλιάδες οδηγοί στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ |πρόστιμα έως 30.000 ευρώ

Χωρίς ελέγχους στον δρόμο και χωρίς προειδοποίηση, η ΑΑΔΕ συνεχίζει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα, οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ και περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης ακινησίας, αξιοποιώντας τα διασυνδεδεμένα μητρώα του Δημοσίου.

Με βάση την απόφαση Α.1052/2026, οι διασταυρώσεις δεδομένων καθιερώνονται πλέον σε μόνιμη βάση δύο φορές τον χρόνο, κάθε Μάρτιο και Αύγουστο.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος

Η διαδικασία πραγματοποιείται αυτόματα μέσω διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των ΚΤΕΟ.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίζονται οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς να έχουν περάσει τον προβλεπόμενο τεχνικό έλεγχο ή με εκκρεμότητες στα τέλη κυκλοφορίας.

Τι έδειξαν οι τελευταίοι έλεγχοι

Κατά τη διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2025, εντοπίστηκαν περισσότερα από 87.000 ανασφάλιστα οχήματα.

Οι ιδιοκτήτες τους έλαβαν ειδοποιήσεις και προθεσμία 15 ημερών για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνολικές παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα, απουσία ΚΤΕΟ και οφειλές τελών κυκλοφορίας ξεπερνούν τις 400.000.

Τα πρόστιμα ανά παράβαση

Για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπονται:

  • 250 ευρώ για δίκυκλα
  • 500 ευρώ για επιβατικά Ι.Χ.
  • 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης

Για οχήματα χωρίς ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ επιβάλλεται πρόστιμο 400 ευρώ.

Σε περιπτώσεις μη καταβολής τελών κυκλοφορίας για διάστημα άνω του ενός έτους, το πρόστιμο ισούται με το ποσό των οφειλόμενων τελών.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Όσοι αγνοήσουν τις ειδοποιήσεις και δεν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, κινδυνεύουν με διπλασιασμό των προστίμων, καθώς και με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι κυρώσεις για ψευδή δήλωση ακινησίας.

Εάν διαπιστωθεί ότι όχημα το οποίο έχει δηλωθεί σε ακινησία κυκλοφορεί κανονικά, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, πέραν των τελών κυκλοφορίας που οφείλονται.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, το πρόστιμο αυξάνεται στις 30.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση άδειας οδήγησης για τρία χρόνια.

Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες

Οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλωθεί από τους πολίτες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη ηλεκτρονική επικοινωνία, η ενημέρωση πραγματοποιείται ταχυδρομικά.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση του οχήματός τους μέσω της πλατφόρμας oximata.gov.gr.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr