Χαρδαλιάς για Κρήτη: «από κοινωνικές συναθροίσεις το 41% των κρουσμάτων»

Tο 41% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη προέρχεται από κοινωνικές συναθροίσεις, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την πανδημία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα, σε κάποιες περιοχές το ιικό φορτίο είναι αυξητικό, και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές η κατάσταση έχει ξεφύγει, τονίζοντας ότι ειδικά στην Ίο η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

«Ειδικά στις νέες ηλικίες η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το πρώτο μας μέλημα είναι να δρομολογήσουμε τους ελέγχους που χρειάζονται, και μάλιστα η Ίος έχει ενισχυθεί με προσωπικό με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο γηγενής πληθυσμός, σε αυτά τα νησιά η μεγάλη αύξηση προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης, διασκέδασης», επισήμανε, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που φταίει είναι ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχει ασυδοσία, όχι συνολικά όμως, καθώς όπως είπε, υπάρχουν επιχειρηματίες σοβαροί που λειτουργούν επαγγελματικά. αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που κάνουν τη διαφορά.

«Όταν κάποιος ταξιδεύει από εδώ με PCR αρνητικό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επωάζει ο ιός, φτάνει εκεί και όταν δεν υπάρχουν μέτρα και έχουμε τις εικόνες και τις καταστάσεις που εσείς αναδεικνύετε ο ιός καλπάζει», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν κόκκινες περιοχές αλλά περιοχές που είναι επιβαρυμένες και διεμήνυσε ότι αν δουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει με συνεχείς νέες συρροές και δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις υπάρχουσες θα χρειαστεί να πάρουν μέτρα, όπως αυτά της Μυκόνου, εξέλιξη που όμως απεύχονται.

Αναφορικά με τη Μύκονο είπε ότι όταν είδαν ότι μέσα σε 3-4 μέρες οι συρροές των κρουσμάτων δεν ήταν νέες, άρα παρατήρησαν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τότε μέσα σε 8 μέρες την ξανάνοιξαν. Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει η Μύκονος εάν χρειαστεί, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο ξεκαθάρισε ότι είναι μια εξέλιξη που απεύχονται να συμβεί.

«Η Αστυνομία είναι εκεί, δεν μπορεί σε ένα 24ωρο σε κάθε μπαρ, κλαμπ, σε κάθε πάρτι να είναι κι ένας αστυνομικός. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε αυτά τα νησιά κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και πρέπει να τους αναγνωριστεί», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι δεν θέλουν να πάρουν κανένα μέτρο, δεν στοχοποιούν τα νησιά, ωστόσο αυτό που λένε είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή.

«Όταν όμως δούμε ότι υπάρχει τέτοια έξαρση που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές προφανώς και πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι η προφύλαξη αυτών των ανθρώπων και βεβαίως θα πάρουμε μέτρα», τόνισε.

Ακόμη, επανέλαβε ότι «από την πρώτη στιγμή αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το μόνο που σκέφτεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μας, πάνω και πέρα από όλα είναι ο άνθρωπος».

Παράλληλα ανέφερε ότι γίνεται ιχνηλάτηση στη Μύκονο, ωστόσο όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις συρροές δηλαδή δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση είναι έτοιμοι να πάρουν και μέτρα. «Όταν έχουμε εικόνα, έχουμε τα εργαλεία να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό», είπε ενώ γνωστοποίησε ότι το 41% των κρουσμάτων στην Κρήτη προέρχεται από κοινωνικές συναθροίσεις.

«Μέσα από την ενημέρωση ούτε τελεσίγραφα δίνουμε, ούτε απειλούμε κάποιους, ούτε στοχοποιούμε περιοχές, ούτε τιμωρητική διάθεση έχουμε. Μεταφέρουμε την αγωνία των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα μας», επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση