ΑΠΟΓΝΩΣΗ | παραγωγοί πετούν στα πρόβατα 50 τόνους ντομάτα/μέρα – ασφυκτικές οι πιέσεις της αγοράς (video+photos)

Σε πραγματική απόγνωση οι παραγωγοί στον Πλάτανο και τα Φαλάσαρνα Κισάμου, πετούν στα αιγοπρόβατα καθημερινά, περισσότερους από 50 τόνους ντομάτας. Όπως αφοπλιστικά λένε, «μπαίνουν μέσα» περισσότερο από 2000€/στρέμμα παραγωγής.

Στην τσέπη τους καταλήγουν μόλις 0,17 €/κιλό, όταν το κόστος παραμένει περίπου στα 0,50 € ανά κιλό ντομάτας.

Όσες ποσότητες μάλιστα, δεν πετούν σε «χωματερές» για τροφή των αιγοπροβάτων, τις πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Πρόκειται για ογκώδεις παραγωγές, που μέχρι χθες κατέληγαν στις μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τα μανάβικα, αλλά και αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές από χώρες των Βαλκανίων.

Πλέον οι έμποροι δεν πλησιάζουν καν στα συσκευαστήρια των Φαλασάρνων, για να φορτώσουν και να μεταπωλήσουν ντομάτα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την καταστροφική ελαιοκομική περίοδο και τις πιέσεις που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και η τοπική οικονομία, ο προβληματισμός είναι έντονος και πλέον οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την στήριξη της πολιτείας με άμεση οικονομική βοήθεια, φοροελαφρύνσεις ή και απαλλαγές, προκειμένου απλά να επιβιώσουν και όχι για να σώσουν την ήδη χαμένη παραγωγική τους χρόνια.

Ουδείς λόγος για τον κόπο τους που πήγε «στράφι» και την καθημερινή τους αγωνία για το πως θα πληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ο κ. Μιχάλης Δεικτάκης, γεωπόνος – παραγωγός και στέλεχος του συσκευαστηρίου των Φαλασάρνων, δίνει απογοητευτικά στοιχεία στο biskotto.gr, υπογραμμίζει ότι η χρονιά χάθηκε και περιγράφει με αριθμούς το μέγεθος της καταστροφής.

Αγωνία και απογοήτευση εκφράζει μιλώντας στο biskotto.gr και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «τα Φαλάσαρνα», Παντελής Τσατσαρωνάκης.

Παντελής Τσατσαρωνάκης – πρόεδρος ομάδας παραγωγών «τα Φαλάσαρνα»

Το συσκευαστήριο λειτουργεί κανονικά παρά τις πιέσεις

Οι πιέσεις στην αγορά είναι ασφυκτικές και αυτό ζημιώνει όπως συνήθως πρώτα τον παραγωγό.

Οι μεγάλες αλυσίδες καταφεύγουν σε «εκβιαστικά» deals με τις ομάδες παραγωγών, με αποτέλεσμα η τιμή να συρρικνώνεται πλέον στα 0,50 € /κιλό, μειωμένη κατά 40-50%. Παρόλα αυτά στα ράφια μαναβικής των υπεραγορών η ντομάτα πωλείται σταθερά πάνω από 1.50 ευρώ.

Στο συσκευαστήριο των Φαλασάρνων απολύσεις προσωπικού δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ωστόσο τα καθημερινά έξοδα πιέζουν και η εισροές σε ρευστότητα επίσης συρρικνώνονται δραματικά.

Προβληματισμός και πηγαδάκια

Μεταξύ των παραγωγών ο προβληματισμός είναι πολύ έντονος και τα πηγαδάκια προς εξεύρεση λύσης είναι καθημερινά.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

    Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 1608 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης