Αντώνης Τσαπατάκης: «Ανάπηρος είναι όποιος δεν καταλαβαίνει την έννοια του αλληλοσεβασμού»

3 Δεκεμβρίου και σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ημέρα που θα μπορούσε να μας δώσει τροφή για σκέψη. Είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν τους αντιμετωπίζουμε όλους με ισότητα και όπως αρμόζει.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που αγνοούμε τους ανθρώπους με αναπηρία, με πιο απλό παράδειγμα, τη στάθμευση των οχημάτων μας, στις δικές τους θέσεις.

Εμβληματική φυσιογνωμία, ο Χανιώτης Αντώνης Τσαπατάκης, παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, που δίνει καθημερινά τον δικό του, προσωπικό αγώνα, για να κάνει γνωστή την έννοια της αναπηρίας αλλά και να αφυπνίσει κυβέρνηση, θεσμικούς φορείς και πολίτες, προκειμένου να γίνει η χώρα και η κοινωνία της, φιλική προς τα Άτομα με Αναπηρία.

Μιλώντας στο biskotto.gr, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , είπε: «Για εμένα, είναι μια ακόμα μέρα που προσπαθώ να επιφέρω στην αντίληψη όλων, ότι ανάπηρος είναι αυτός που δεν έχει την δυνατότητα να καταλάβει την έννοια του αλληλοσεβασμού και όχι αυτός που κάποια σωματική του δυνατότητα εκλείπει. Ας ελπίσουμε επιτέλους, πιστεύοντας όλοι μαζί, στις νοητικές δυνατότητες μας!»

Ποιος είναι ο Αντώνης Τσαπατάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Στην ηλικία των 5 ετών άρχισε να κολυμπά στη δημόσια πισίνα των Χανίων. Σε ηλικία 12 ετών, έγινε αθλητής της υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία στην κολύμβηση αλλά και στην υδατοσφαίριση. Το 2005, εισήχθη επιτυχώς στη σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2006, λίγο έξω από την πισίνα όπου είχε περάσει τη μισή ζωή του, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων.

Λιγότερο από 9 μήνες μετά το ατύχημα, ο Τσαπατάκης ξαναγύρισε στην πισίνα και το 2009 άρχισε να κολυμπάει για τον αθλητικό σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Μεγαλόνησος». Ο Τσαπατάκης δήλωσε ότι αυτό που τον οδήγησε πίσω στο κολύμπι ήταν η ανάγκη του για ανεξαρτησία.

Μετά από 11 χρόνια ήρθε η δικαίωση για τον Αντώνη Τσαπατάκη ο οποίος εντάχθηκε ξανά στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Τσαπατάκης έχει λάβει πολλά βραβεία σε εθνικό επίπεδο (κατέχει δύο εθνικά ρεκόρ), ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει στην κατοχή του πάνω από 20 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Η δύναμη του, το πάθος και η αποφασιστικότητα του τον οδήγησαν στους Παραολυμπιακούς το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο, κερδίζοντας την 4η θέση στα 100μ. πρόσθιο SB4. Το 2015, έσπασε το Ευρωπαϊκό ρεκόρ και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) στη Γλασκώβη. Συνεχίζει τη προετοιμασία του για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στην Ιαπωνία.

Το 2016, σε συνεργασία με την Έλενα Θωίδου έγραψε ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το όνειρο». Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του, έγινε πραγματικότητα. Στόχος της έκδοσης αυτού του βιβλίου ήταν η εξοικείωση των παιδιών αλλά και των γονιών με την έννοια της ισότητας, ενώ παράλληλα να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα σχετικά με παιδιά με ιδιαιτερότητες. 

Έξω από την πισίνα ασχολείται ενεργά με ομιλίες παρακίνησης και άλλες δημόσιες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Μέσω της ιδιότητας του ως αστυνομικός, ο Αντώνιος επισκέπτεται ελληνικά σχολεία για να μοιραστεί την εμπειρία του σχετικά με το ατύχημα του, προσπαθώντας να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα οδικής ασφάλειας και κανόνων κυκλοφορίας

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 15932 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη