Αναπαράσταση παραδοσιακού ψαρέματος | Βλητές

Η αναπαράσταση του παραδοσιακού ψαρέματος ή αλλιώς «κωλοβρέχτη», θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00, στην παραλία του Βλητέ, κάτω από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.

Παράλληλα, θα υπάρχει στον χώρο, μικρή έκθεση φωτογραφίας από τις οικογένειες και τα παιδιά παλιών ψαράδων της Σούδας, από το 1916 και μετά, μέσα από συλλογή του ερασιτέχνη φωτογράφου Σταύρου Μυριδάκη.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας, «ο γρίπος ή κωλοβρέχτης, όπως το έλεγαν οι παλιοί μας, είναι μέσο αλίευσης που μοιάζει με την τράτα. Κάθε περιοχή το ονομάζει διαφορετικά. Στα Χανιά το ονομάζουν κωλοβρέχτη, στον Πόρο κρόκο, στη Λυγιά μπραγάνι. Ο γρίπος είναι διχτυωτό συρόμενο εργαλείο, που αποτελείται από δύο παράλληλα σχοινιά ή μπάντες, όπως αλλιώς τις ονομάζουν οι ψαράδες, οι οποίες συνδέονται με δίχτυ σε σχήμα σάκου. Το αλιευτικό εργαλείο ρίχνεται από βάρκα στη θάλασσα σε περιοχές με βυθό που δεν έχει βράχια και τραβιέται από την ξηρά με τα χέρια από δύο ομάδες ψαράδων. Θεωρείται ότι ο γρίπος είναι ο πρόγονος της βιντζότρατας. Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, ενώ η τεχνική αυτή απαγορεύθηκε διότι θεωρήθηκε καταστρεπτική για τον γόνο των ψαριών».

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας

Μοιραστείτε την είδηση