Αλλαγές στο πρωτόκολλο καραντίνας στα νησιά | δεκάδες ξενοδοχεία στη «μάχη»

Λύση στο πρόβλημα των ξενοδοχείων καραντίνας, αναζητά να δώσει η κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» (ρεπορτάζ: Σταύρος Παπαντωνίου), η λύση που αποφασίστηκε να δοθεί είναι οι χώροι των πλοίων που δέχονταν έως τώρα κάποιο κρούσμα μόνο εν πλω, να δέχονται πλέον και κρούσματα από τα νησιά προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα και να αποσυμφορηθούν οι δομές που δεν επαρκούν.

Επιπλέον, ο αρχικός προγραμματισμός που περιελάμβανε 30 ξενοδοχεία καραντίνας πανελλαδικά μεταβάλλεται, ενώ ήδη έχουν αυξηθεί σε 47, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες από τη ραγδαία εξάπλωση κυρίως της μετάλλαξης «Δέλτα» που ειδικά στην Κρήτη, έχει επικρατήσει και κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πλέον τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι τα εξής: Από ένα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, Εβρο, Καβάλα, Αχαΐα, Κοζάνη, Μαγνησία, Κορινθία, Δράμα, Φωκίδα, Πιερία, Ιωάννινα, ΧανιάΛασίθι, Σαντορίνη, Κω, Σκύρο, Κάρπαθο, Θάσο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αλόννησο, Λευκάδα, Νάξο, Λήμνο, Εύβοια, Λέρο, Ιο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Ικαρία. Από δύο σε Αττική, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάρο, ενώ στη Μύκονο είναι ένα ξενοδοχείο και τρία σπίτια.

Η κυβέρνηση πάντως έχει στόχο να μην υπάρξουν άλλες περιπτώσεις «Μυκόνου». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μίνι lockdown δεν είναι στον σχεδιασμό και ο στόχος καθώς μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο της τουριστικής σεζόν είναι να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να μην οδηγηθούμε σε άλλη έξαρση. Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπάρχουν συγκεκριμένοι νομοί που προβληματίζουν ιδιαίτερα. Η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ιος, το Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι λίγο πριν από το «κόκκινο» και χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία, στο άνοιγμα της πλατφόρμας για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Ο πρωθυπουργός συζητώντας με πολίτες επισήμανε πως σύντομα θα μπορούν αυτές οι ηλικίες να εμβολιάζονται, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να γίνει υποχρεωτικός.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έρχεται να προστεθεί στην ομάδα 15-17 για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα την περασμένη εβδομάδα στοχεύοντας στη θωράκιση και των μικρότερων ηλικιών, που πρωταγωνιστούν σε αυτό το τέταρτο κύμα. Η διάμεση άλλωστε ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες μικρότερες των 39 ετών.

Μοιραστείτε την είδηση