Αδήλωτα τετραγωνικά | βήμα – βήμα οδηγίες για επιτυχή αίτηση

Στα τέλη Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, και Δημήτρης Τσαμόπουλος, πρόεδρος φοροτεχνικών Αττικής, ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τον τρόπο που θα συμπληρώσουν την αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά και τι ισχύει με τη μείωση ενοικίου.

Αρχικά συγκρίνουμε τα τετραγωνικά που αναγράφονται σε λογαριασμό του ρεύματος με το συμβόλαιο και το Ε9.

Αν υπάρχουν διαφορές, η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Μπαίνουμε στο tetragonika.govapp.gr πατάτε είσοδος, και βάζετε τους κωδικούς του TAXIS και στη συνέχεια σύνδεση.
  • Στην «αυθεντικοποίηση χρήστη» επιλέγετε «συνέχεια» και αποστολή.
  • Τότε το σύστημα σας βγάζει την επιλογή «δημιουργία νέας δήλωσης», ώστε να δηλώσετε τις διαφορές που υπάρχουν στα τετραγωνικά.
  • Μόλις το πατήσετε, το σύστημα ζητάει να αποδεχτείτε ότι τα στοιχεία που έχει η εφορία στην κατοχή της, στο Ε9, να έρθουν μπροστά, ώστε να τα επεξεργαστείτε. Πατάτε «συνέχεια» και σας βγάζει τα ακίνητα.
  • Πατάτε «εισαγωγή στη δήλωση» και υπάρχουν τα στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ αυτών και τα τετραγωνικά.
  • Στα «στοιχεία δήλωσης πολίτη» πρέπει να συμπληρώσετε μία ημερομηνία αλλαγής των τετραγωνικών. Εκεί μπορείτε να συμπληρώσετε 01/01/20 ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
  • Το σύστημα εμφανίζει τη διαφορά που έχετε δηλώσει στα τετραγωνικά. Στο τέλος βάζετε το mail σας, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή είναι η διαφορά και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Αλλαγές στη φορολογία για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές:

Αναφορικά με τη μείωση των ενοικίων, ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος Αυγούστου υπάρχει μείωση ενοικίου κατά 40% σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών και μόνο μισθώσεων. Δεν υπάρχει πια μείωση ενοικίου για τους εργαζόμενους, υπάρχει για τις επιχειρήσεις. Και κυρίως για τις επιχειρήσεις εστίασης. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει επιδότηση από το κράτος για το ενοίκιό του, όχι από τον ιδιοκτήτη. Υπάρχει πιθανότητα το κράτος να αποφασίσει να επιδοτήσει τα ενοίκια. Το κράτος πρέπει να σταματήσει αυτή την ιστορία και να προχωρήσει σε νομοθέτηση των οικειοθελών μειώσεων».

Μοιραστείτε την είδηση