νέαΠολιτική

Βολουδάκης στη Βουλή για δακοκτονία | δεσμεύσεις Βορίδη

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, το επίκαιρο θέμα της δακοκτονίας, που τέθηκε επί τάπητος μέσα απο ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Τα βασικα που συζητηθηκαν, εκανε γνωστά με ανακοίνωσή του ο κ. Βολουδάκης.

Στην ανακοινωση αναφέρει:

▪️ Απαντώντας στο σχετικό μου ερώτημα ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθούν στην Κρήτη για τη δακοκτονία φάρμακα με την ακατάλληλη ουσία thiacloprid. Η σαφής αυτή δήλωση γίνεται για πρώτη φορά. Ευχαριστώ την κυρία Αργυρώ Καλαΐτζάκη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς η οποία με ενημέρωσε για τον κίνδυνο από τη χρήση αυτού του φαρμάκου (μετά από δική μου ερώτηση για την άποψη του Ινστιτούτου για τη διαδικασία της δακοκτονίας). Πρέπει να γίνει σαφές ότι η επιλογή των φαρμάκων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου και όχι της Περιφέρειας, η οποία έχει στη συνέχεια την ευθύνη των ψεκασμών.

▪️ Τόνισα ότι πρέπει να αυξηθούν οι πιστώσεις για την δακοκτονία και να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προς τις Περιφέρειες. Αναγνώρισα βέβαια ότι ο Υπουργός έχει ήδη διασφαλίσει 2,000,000 € ως πρόσθετη ενίσχυση για το σχετικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η Κρήτη έχει και έμμεσα ενισχυθεί περαιτέρω καθώς παρέχονται στην Περιφέρεια φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας (θα επιμείνω για διασφάλιση πιστώσεων για 1-2 πρόσθετους ψεκασμούς στις αρχές του φθινοπώρου αν οι ειδικοί κρίνουν ότι χρειάζεται).

Πρόσθεσα δυο άλλα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:

▪️ Ζήτησα επίσπευση της διαδικασίας εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών από τον καύσωνα του Μαΐου σε ελιές και εσπεριδοειδή. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι όλα θα γίνουν κανονικά και σύντομα από τον ΕΛΓΑ.

▪️ Έθεσα και πάλι το ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από την πανδημία, τονίζοντας ότι μεταξύ των κτηνοτρόφων των Λευκών Ορέων υπάρχουν πολλοί που δε θα αποζημιωθούν με το μηχανισμό που έχει θεσπισθεί, καθώς αυτός συνδέει την αποζημίωση με τις πωλήσεις γάλακτος. Πολλοί κτηνοτρόφοι στα Λευκά Όρη δεν αρμέγουν τα ζώα τους για αντικειμενικούς λόγους άρα εξαιρούνται εμμέσως από τις αποζημιώσεις. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά ο Υπουργός, απαντώντας, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει κάποια διορθωτική ρύθμιση, ώστε να καλυφθούν και αυτές οι περιπτώσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τη…

Posted by Μανούσος Βολουδάκης on Wednesday, June 17, 2020
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr