Όχι κυρία μου, λάθος κάνετε… | απόψεις

Έχει γούστο κι ενδιαφέρον όταν κανείς αποζητά τα δικά του ολίγα λεπτά δημοσιότητας, με όχημα κάποιο βήμα που κινείται στο δημόσιο διάλογο. Το θέμα είναι ο εκάστοτε φιλόδοξος να μην ξεπερνά το μέτρο, να μην ξεφεύγει από τις αντικειμενικές αξίες και τα κοινώς αποδεκτά κριτήρια. Να μην προσβάλει δηλαδή τον κοινό νου.

Διαβάζω με έκπληξη, σχεδόν με αναβράζουσα οργή και σίγουρα με οριζόντια και κάθετη απογοήτευση, ανήκουστες αστοχίες και μέγιστες μπαρούφες.

«Να ζητήσει συγνώμη» λέει, η Πολεμική Αεροπορία μας επειδή «αναστάτωσε την πόλη με την άσκηση σε χαμηλό ύψος των μαχητικών F16».

Τρόμαξαν τα παιδιά στα σχολεία και οι δάσκαλοί των, αντί να τους εξηγήσουν ότι πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν απαξίωση και ζητούν λογαριασμό.

Ζητούν λογαριασμό από εκείνους που δέχονται εντολή να βάλουν τη ζωή τους σε «εναέριο παζάρι» για το Έθνος.

Λογαριασμό από εκείνους που διαφυλάττουν τα σύνορα και που όταν μπαίνουν στη «διάφανη καμπίνα» δεν ξέρουν αν θα ξαναβγούν. Εκείνοι που σαν αντίβαρο στις επιθέσεις εντυπώσεων, τεστάρουν τα συκώτια τους κόντρα στην πίεση από τα G της ταχύτητας.

Παραδέχομαι ότι τα προσφυγόπουλα της Συρίας, ανασύρουν στην ψυχή τους τραυματικές εμπειρίες, αλλά:

Η Ελλάδα είναι χώρα πολιτισμένη και ευνομούμενη. Στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν κάθε δευτερόλεπτο και γι αυτόν το λόγο ζήτησαν και πήραν άσυλο. Φιλοξενούνται – ορθώς και απολύτως επιβεβλημένα – με αγάπη και διδάσκονται κουλτούρα και αληθινή ιστορία. Άρα λοιπόν μη φτάνουμε στην υπερβολή και την κιτρινίλα.

Ναι, μπορεί για λίγα δευτερόλεπτα να αναστατώθηκε ο αστικός ιστός από τις χαμηλές πτήσεις, μα για όνομα θεού στο καθετί υπάρχει ιεραρχία και αξιολόγηση.

Η ζωή αυτών που προστατεύουν τα κεκτημένα, είναι πάνω από την στιγμιαία ανησυχία της πόλης. Η άσκηση ετοιμότητας δεν είναι virtual παιχνίδι, ούτε και αγγαρεία μαγειρεία.

Σεβασμός τους πρέπει και αναγνώριση.

Ε, λοιπόν όχι, η Πολεμική Αεροπορία δεν οφείλει καμία συγνώμη.

Ασκήσεις ετοιμότητας κάνει, για να είμαστε άνετοι κι ωραίοι, σε καιρό ειρήνης. Ανταγωνιστικοί και αποφασιστικοί, σε εκείνους που κάνουν τους καμπόσους στο Αιγαίο.

Συγνώμη, οφείλει η «δασκάλα» στα παιδιά, που αντί να τους εξηγήσει την απλή πραγματικότητα, ρίχνει λάδι σε σβησμένη φωτιά και μάλιστα ανώνυμα, με κρυψώνα τον ιερό μανδύα του λειτουργού της εκπαίδευσης.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

    Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 1430 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης