1ο Διεθνές σεμινάριο για την Πιστοποίηση Μονοπατιών με πράσινη σημαία | Κύθηρα

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στις 4 έως τις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Σεμινάριο Πιστοποίησης Μονοπατιών με Πράσινη Σημαία στην Ευρώπη. Ειδικοί μονοπατιών από Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρωσία, Αρμενία, Γεωργία, Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Κένυα θα συναντηθούν στο νησί των Κυθήρων για να συμμετάσχουν στην εν λόγω διοργάνωση. Το Σεμινάριο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ).

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, Kythera Trails, θα ελεγχθεί και εφόσον πληροί τα κριτήρια θα βραβευθεί με την πιστοποίηση Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία.

Έτσι, το νησί των Κυθήρων γίνεται ο πρώτος πεζοπορικός προορισμός στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει το Διεθνές Σύστημα Πιστοποίησης Μονοπατιών – Green Flag Trails, ένα σύστημα πιστοποίησης που υλοποιείται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network) με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και αναγνωρισιμότητας των μονοπατιών σε όλο τον κόσμο.

Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση. Εστιάζει στη βιωσιμότητα και υπευθυνότητα έναντι του πεζοπορικού τουρισμού και έχει στόχο την τόνωση του οικοτουρισμού.

Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι ένα επιστημονικό σύστημα ελέγχου μονοπατιών, που αναπτύχθηκε σε ένα διάστημα 15 ετών από τον καθηγητή, Dr Leon Hugo. Το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί και εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Νότιος Αφρική και Περού.

«Τα μονοπάτια είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας βιομηχανίας τουρισμού περιπέτειας, αλλά και ζωτικής σημασίας για τον αστικό πληθυσμό, στον οποίο προσφέρουν πρόσβαση στη φύση και την αναψυχή» λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών, Galeo Saintz.

H πιστοποίησ  Green Flag Trails βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό και εξασφαλίζει έγκαιρη και κατάλληλη συντήρηση των υποδομών των μονοπατιών. Με τον ενσωματωμένο έλεγχο ακρίβειας πληροφοριών, το σύστημα βοηθά τους πεζοπόρους και τους χρήστες μονοπατιών να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαδρομές που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους.

“Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε αυτό το καινοτόμο εκπαιδευτικό σεμινάριο για πρώτη φορά στην Ευρώπη” λέει ο Γιώργος Κασιμάτης, Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) νπου συνεργάζεται για την διοργάνωση του σεμιναρίου. “Τα μονοπάτια μας, ήδη, έχουν δείξει τα οφέλη της ομαδικής δουλειάς, όσο αφορά την καινοτόμο τουριστική ανάπτυξη, αφού εξ αρχής συνεργαστήκαμε με εταίρους όπως το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και την Paths of Greece”, προσθέτει.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η πιστοποίηση αυτή θα δώσει μεγάλη αξία στα μονοπάτια των Κυθήρων και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους επαγγελματίες μονοπατιών στο νησί μας», δήλωσε, τέλος, ο Ρήγας Ζαφειρίου, διαχειριστής του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails.

Πηγή: dealnews.gr

Μοιραστείτε την είδηση