13033 | διευκρινίσεις για τους κωδικούς 2, 4 και 6

Διευκρινίσεις για το τι ισχύει τελικά με τους κωδικούς 4, 2 και 6 – βάσει των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ – έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. 

Κωδικός 2

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό των 2 χιλιομέτρων, δήλωσε ότι όντως ορισμένες περιοχές, μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός, το γνωρίζει αυτό και δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου», εξήγησε ο υφυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κωδικός 6

Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο, που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, αποσαφήνισε ότι «δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται» και ότι είναι απαραίτητο μια τέτοια μετακίνηση, να πραγματοποιείται μόνο με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο.

Κωδικός 4

Στην ερώτηση για τον κωδικό 4, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες», επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.

Σε ό,τι αφορά το 13032, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. «Θα στέλνεις κενό μήνυμα» διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς (όχι κωδικό).

Μοιραστείτε την είδηση