Υγεία

Βιταμίνη D – πόσο σημαντική είναι

Από τις σημαντικότερες βιταμίνες που χρειάζεται να παράγει ο οργανισμός μας, είναι η βιταμίνη D.
Οι σπουδαιότερες ιδιότητές της είναι η ρύθμιση της σωστής απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Είναι απαραίτητη για τα οστά, τα δόντια και τα γονίδιά μας.
Μειώνει τις πιθανότητες για σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπάθειας και γρίπης.

Παρακάτω θα βρείτε ποιες τροφές ενισχύουν την σύνθεσή της στον οργανισμό μας:

Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί.
Το συκώτι, τα αυγά, το βούτυρο, ο κρόκος αυγού και τα μανιτάρια.

Πέραν της διατροφής, η έκθεση στον ήλιο, αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση της βιταμίνης d.
Έρευνες δείχνουν πως αφιερώνοντας 15-20 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, μεταξύ 10:00 πμ και 14:00 δίχως αντηλιακή προστασία – εκτός από το πρόσωπο, ο οργανισμός μας παράγει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D.
Συμπληρώματα για την αύξηση της βιταμίνης d, λαμβάνονται κατόπιν συνταγής γιατρού.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης, μόνο αδιάφορη δε μας είναι. Προκαλεί παθήσεις όπως ραχίτιδα, οστεοπόρωση στους ενήλικες, αλτσχάιμερ, πάρκινσον και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Δημιουργεί φλεγμονή του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιοπάθεια ή καρκίνο του εντέρου, του μαστού του δέρματος ή και λέμφωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η υπερβολική λήψη της βιταμίνης, μιας που οδηγεί σε τοξικότητα με υπερασβέστωση στο αίμα και σχηματισμό πετρών στα νεφρά.
Η τοξικότητα προκαλεί επίσης και γαστρεντερικά συμπτώματα που κάποιες φορές οδηγούν ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια

Κάνοντας εξετάσεις και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, έχετε τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό σας.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr