Υγείανέαπρωτοσέλιδο Γ

Τζανάκης: «Τα τρόφιμα SOS για τον σταφυλόκοκκο»

Επ’ αφορμής της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα της εταιρείας «Γιαννίτσης», ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για τον σταφυλόκοκκο και την επικινδυνότητά του.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας», επισήμανε την Τρίτη ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε πως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες, ενώ εξήγησε πως ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια.

Όπως σημείωσε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα.

«Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr