Κάπνισμα και στην εγκυμοσύνη από τις Ελληνίδες

Σοκαριστικά στοιχεία έφερε στο φως της δημοσιότητας. η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία, σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Αν και τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μείωση των καπνιστών στη χώρα, οι Ελληνίδες παραμένουν πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες διεθνώς, όπως δειχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα οποία αναφέρθηκε η κ. Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε.

Σύμφωνα με την κ. Μητρούσκα, στην Ελλάδα καπνίζει το 37% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους ετησίως, να χάνουν τη ζωή τους από ασθένεια που σχετιζεται με το κάπνισμα ενώ η ετήσια δαπάνη για τσιγάρα, ανέρχεται στα 25-30 εκατομμύρια ευρώ.

«Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών. Καίριο ρόλο κατέχει και η αλλαγή της στάσης απέναντι στο κάπνισμα όλων των επαγγελματιών της Υγείας με τα Ιατρεία Διακοπής του καπνίσματος τα οποία λειτουργούν σε πολλές δημόσια νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι γυναίκες καπνίστριες στην Ελλάδα

Οι γυναικες αποτελούν μεγάλο μέρος των καπνιστών τα τελευταία χρόνια,
σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε.

«Η απελευθέρωσή τους, εκτός από το φόρτο των εργασιών, προσέθεσε και επιπλέον φόρτο στην υγεία τους. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα ποσοστά που αφορούν ηλικίες 18-34 είναι 37,7%, για τις ηλικίες 35-54 είναι 51,2% και για τις ηλικίες πάνω από 55 είναι 17,9%» τόνισε.

Όπως είπε, « το 36% των Ελληνίδων καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης και μόνο 19% διακόπτουν, με μεγάλο ποσοστό από αυτές να υποτροπιάζει μετά το τοκετό και τη γαλουχία.

Παθητικό κάπνισμα: Βλαβερές οι συνέπειες του

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος δεν περιορίζονται μόνο στον καπνιστή, αλλά και στα άτομα που εκτίθενται στον καπνό του όταν βρίσκονται σε κλειστό χώρο, τονισε η κ. Μάρθα Ανδρίτσου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε

Τέλος, η Σοφία Γιδά, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και την αντικαπνιστική πρωτοβουλία που εφαρμόστηκε στο Δήμο Τρικκαίων:

«Η Ε.Π.Ε, δίνοντας το μήνυμα ότι η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου σε κάθε δήμο της Ελλάδας ξεκινά με τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας των κατοίκων, επέλεξε με αφορμή και την ενημερωτική εκδήλωση, να βραβεύσει συμβολικά όλους τους επίσημους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.»

Μοιραστείτε την είδηση