Υγείανέαπρωτοσέλιδο Γ

Καμπανάκι για την ερυθριτόλη | οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ερυθριτόλη, ένα δημοφιλές γλυκαντικό με λίγες θερμίδες, μπορεί να βλάψει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων διαταράσσοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στον εγκέφαλο.

Τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε τυπικά επίπεδα ερυθριτόλης παρουσίασαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και μειωμένο μονοξείδιο του αζώτου, γεγονός που δυνητικά επηρεάζει τη ροή του αίματος.

Αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην εξήγηση προηγούμενων συνδέσεων μεταξύ της κατανάλωσης ερυθριτόλης και των υψηλότερων κινδύνων καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και διατίθεται στην αγορά σαν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι της ζάχαρης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ερυθριτόλης στα αγγεία.

Η ερυθριτόλη είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης με χαμηλές θερμίδες που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως ενεργειακά ποτά, σνακ και μπάρες πρωτεΐνης. Όπως και άλλες αλκοόλες ζάχαρης, η ερυθριτόλη είναι δημοφιλής επειδή δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα όσο η ζάχαρη.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ερυθριτόλης με υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν ανθρώπινα εγκεφαλικά μικροαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα -κύτταρα από τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου- με ερυθριτόλη. Διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν στην ποσότητα γλυκαντικού που περιέχεται σε μία μερίδα ποτού είχαν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού (κυτταρικού) στρες.

Επιπλέον, τα κύτταρα παρήγαγαν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Τα μειωμένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου μπορούν να επηρεάσουν την αγγειοδιαστολή, να μειώσουν τη ροή του αίματος και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Ενώ η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη που διατίθενται στο εμπόριο σαν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τον αντίκτυπό της στην υγεία των αγγείων», δήλωσε η Όμπερν Μπέρι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση της ποσότητας ερυθριτόλης που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση».

Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας του 2025 στη Βαλτιμόρη.

iatropedia.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr