Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Χανίων: «είμαστε σε απόγνωση και εξουθενωμένοι» – αιτήματα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι υγειονομικοί του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους πολίτες.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων παρουσιάζει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χανίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας.
Στην επιστολή αιτούνται μονιμοποίηση όλου του προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας και άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμων θέσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επιστροφή των εργαζομένων που τελούν υπό καθεστώς αναστολής, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και απεμπλοκή των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς και δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά, στην ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων τονίζει τα εξής:

«Αγαπητοί συμπολίτες μας, καλή χρονιά με υγεία και ευημερία!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφέρει τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας μέσω του Τύπου (προσωπικό, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, πλυντήρια, ασφάλεια, καθαριότητα, πατώματα, στεγανώσεις κ.τ.λ.).

Όταν όμως καλούμαστε να διαχειριστούμε μια τέτοια κρίση όπως αυτή του covid-19 εδώ και δύο χρόνια, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον χανιώτικο λαό για την ολική κατάρρευση του συστήματος υγείας εξαιτίας της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας. Το Νοσοκομείο μας είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό κυριολεκτικά αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο, να δουλεύει απανωτές βάρδιες με μειωμένα ρεπό και χωρίς άδειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα, με τη μετάλλαξη “Όμικρον” να έχει επικρατήσει και να έχει εκτοξεύσει τα ενεργά κρούσματα σε εκατοντάδες χιλιάδες και μέσα σε αυτά είναι και πολλοί υγειονομικοί (Νοσοκομείο Χανίων: από 1/1/2022 δεκάδες υγειονομικοί), οι οποίοι καλούνται την 5η ημέρα να βγουν από την καραντίνα και να γυρίσουν πίσω στην υπηρεσία τους όντας ακόμη μεταδοτικοί με νωπά τα συμπτώματα της εξάντλησης από τη νόσο, ενώ έξω από το νοσοκομείο μας και έξω από κάθε νοσοκομείο υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί (περίπου 6.000), οι οποίοι βρίσκονται από 01/09/21 σε αναστολή και με ορατό τον κίνδυνο της απόλυσης.

Αυτοί οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να στηρίξουν το σύστημα υγείας κάνοντας rapid test & PCR και καθημερινά αν χρειαστεί. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη θέση της για αναστολή έως και απόλυση των μη εμβολιασμένων υγειονομικών.

Αυτή λοιπόν είναι η λύση για τη στελέχωση του συστήματος υγείας; Με τη μείωση της καραντίνας των υγειονομικών σε 5 ημέρες; Αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όχι τρίμηνες συμβάσεις, που λογικό είναι να μην υπάρχει προσέλευση εξειδικευμένου προσωπικού και οι κενές θέσεις να παραμένουν κενές… (Νοσοκομείο Χανίων σε σύνολο 1.619 οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων έχουμε 741 κενές οργανικές θέσεις).

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας με τη μείωση της χρηματοδότησής της κατά 52% είναι υποστελεχωμένη και απαξιωμένη με περιορισμένες δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα να πέφτει ακόμα και το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία της χώρας αποσπώντας εκπαιδευμένο και ενεργό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για τη στελέχωσή τους.

Για μια ακόμα φορά κλινικές ολόκληρες ή και νοσοκομεία μετατρέπονται σε covid-19, στερώντας κλίνες και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. Παρόλη τη μετατροπή κλινικών σε covid-19 οι κλίνες δεν επαρκούν και φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για διακομιδή ασθενών σε γειτονικούς νομούς.

Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι! Κανένας ασθενής να μη μετακινηθεί σε άλλο Νομό τη στιγμή που υπάρχουν ιδιωτικές μονάδες στο Νομό μας που πρέπει να επιταχθούν για τον σκοπό αυτό, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων κάνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας να προβούν σε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Διεκδικούμε:

– Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας και άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμων θέσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

– Επιστροφή των συναδέλφων που τελούν υπό καθεστώς αναστολής.

– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

– Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς και δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Μοιραστείτε την είδηση