Οι σκύλοι υιοθετούν την προσωπικότητα των αφεντικών τους | έρευνα

Ύστερα από μελέτη περισσότερων από 100 ζευγαριών σκύλων και ανθρώπων, οι Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής την  Ίρις Σόμπερλ, διαπίστωσαν πως οι προσωπικότητές τους έμοιαζαν σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One»οι σκύλοι αποκτούν σταδιακά βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, αν συμβιώνουν επί χρόνια.

Η προσωπικότητα των σκυλιών φαίνεται πως επηρεάζεται ιδιαίτερα όταν συμβιώνουν με αγχωτικούς, νευρωτικούς και εν γένει αρνητικούς τύπους ανθρώπων.

Αντίθετα οι σκύλοι που είναι χαλαροί και φιλικοί μπορούν να μεταδώσουν τη θετική αυτή προσωπικότητα στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας τους να μειώσουν το στρες.

Σκύλοι και άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις όπως η μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Έγιναν, επίσης, ψυχολογικά τεστ τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους, για τους οποίους απάντησαν τα αφεντικά τους, έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως να καταταχθούν στους πέντε μεγάλους τύπους της προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, είναι ότι οι μεν επηρεάζουν τους δε, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά-κλειδιά της προσωπικότητάς τους. Την μεγαλύτερη επιρροή ωστόσο έχουν οι άνθρωποι στους σκύλους.

Μοιραστείτε την είδηση