Ο προστάτης είναι ένας αδένας των αρσενικών σκύλων ο οποίος έχει δύο λοβούς. Ο ρόλος του είναι η παραγωγή υγρού (προστατικό υγρό) το οποίο εκκρίνεται στην ουρήθρα με το σπέρμα.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα, είναι μία συμμετρική διόγκωση του, συμβαίνει σε μη στειρωμένους, ενήλικες σκύλους και οφείλεται στην επίδραση ορμονών που παράγουν οι όρχεις και συγκεκριμένα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Είναι η πιο συχνή πάθηση του προστάτη αδένα στο σκύλο.

 Η νόσος εκδηλώνεται κλινικά με έξοδο αιμορραγικού ή πυοαιμορραγικού εκκρίματος από το πέος κατά τα μεσοδιαστήματα της ούρησης. Πρακτικά οι ιδιοκτήτες σκύλων παρατηρούν σταγόνες αίματος, στο πάτωμα του σπιτιού, στις σκάλες ή ακόμα και κατά τον περίπατο με το σκύλο τους.

Σε πιο βαριές μορφές της νόσου είναι δυνατό να παρατηρηθεί δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία, ούρηση σταγόνων) ή/και στην αφόδευση (δυσκοιλιότητα/κοπρόσταση) λόγω της διόγκωσης του προστάτη αδένα.

Η υπερπλασία του προστάτη διαπιστώνεται από το κτηνίατρο με δακτυλική ψηλάφηση και επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να συνυπάρχει με ουρολοιμώξεις. Για αυτό σε αυτά τα ζώα καλό είναι να διενεργείται ουρολογική εξέταση και καλλιέργεια ούρου.

Η θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη είναι η στείρωση του αρσενικού σκύλου (ορχεκτομή).  Με την παύση παραγωγής τεστοστερονης από τους όρχεις, ο προστάτης επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος, συνήθως, σε 3-6 εβδομάδες.

Για τη μείωση του μεγέθους του προστάτη σε περιπτώσεις υπερπλασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ορμονικά σκευάσματα.  Η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών, μετατοπίζει  χρονικά την χειρουργική επέμβαση σε μεταγενέστερο χρόνο και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών.

Μοιραστείτε την είδηση

Αναστασία Δημανοπούλου

Στρατιωτικός Κτηνίατρος Msc in Public Health

    Αναστασία Δημανοπούλου έχει δημοσιεύσει 24 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Αναστασία Δημανοπούλου