Βασικά εμβόλια

Ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται στην ηλικία των 45 ημερών. Μέχρι την 43η ημέρα υπάρχουν στο αίμα του κουταβιού τα αντισώματα πού έχει λάβει από τη μητέρα. Το πρώτο εμβόλιο προστατεύει από την ιογενή εντερίτιδα κοινώς “τύφο” (πάρβο εντερίτιδα).

Στη συνέχεια όταν το σκυλάκι γίνει 60 ημερών πραγματοποιείται ο πρώτος πολλαπλός εμβολιασμός που περιλαμβάνει τα στελέχη Πάρβο-εντερίτιδας, Carre (morva) , Λεπτοσπείρωσης , Λοιμώδους ηπατίτιδας (Αδενοϊός τύπου 1)  και στελέχη για τη λοίμωξη του αναπνευστικού (Παραινφλουέντζα-Αδενοϊός τύπου 2)

Το τρίτο εμβόλιο γίνεται 21 – 30ημέρες  μετά και περιλαμβάνει τα ίδια στελέχη. Ο τελευταίος εμβολιασμός γίνεται 21-30 ημέρες μετά τον τρίτο και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στελέχη  μαζί με το αντιλυσσικό εμβόλιο.

Αν το εμβολιακό πρόγραμμα ξεκινήσει σε κουτάβια ηλικίας πάνω από 4 μηνών  τότε πραγματοποιείται ένας πολλαπλός εμβολιασμός, ο οποίος επαναλαμβάνεται  21-30 ημέρες μετά προσθέτοντας και το αντιλυσσικό εμβόλιο. Στην συνέχεια τα εμβόλια γίνονται μία φορά τον χρόνο εφόρου ζωής.

Προαιρετικά εμβόλια

Το εμβόλιο της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας (Bordetella bronchiseptica) . Η χορήγησή του γίνεται ενδορρινικά ή υποδόρια σε ηλικία 8,12 και 16 εβδομάδων.

 Το εμβόλιο της λεϊσμανίωσης, η πρώτη δόση του οποίου γίνεται από 6 μηνών και άνω, ακολουθούν άλλοι δύο εμβολιασμοί με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων και ένας τελευταίος αναμνηστικός εμβολιασμός μετά από έναν χρόνο.

 Το εμβόλιο για τα δερματόφυτα (μύκητες), το οποίο μπορεί να χορηγηθεί μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, ακολουθούν άλλες δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 10-21 ημερών και ένας επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο.

Μοιραστείτε την είδηση

Αναστασία Δημανοπούλου

Στρατιωτικός Κτηνίατρος Msc in Public Health

    Αναστασία Δημανοπούλου έχει δημοσιεύσει 24 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Αναστασία Δημανοπούλου