Αντιδράσεις για την απομάκρυνση των ζώων από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων | Εξώδικο στον Σημανδηράκη

Αντιδράσεις από τους πολίτες των Χανίων, φέρνει η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την απομάκρυνση των ζώων από τον Δημοτικό Κήπο.

Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο ότι η μελέτη ανάπλασης του Κήπου δεν προβλέπει την φιλοξενία ζώων, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν όλα τα ζώα και ειδικά τα κρι-κρι, που φιλοξενούνται εδώ και δεκαετίες στο εν λόγω σημείο.

135 πολίτες υπογράφουν το εξώδικο το οποίο εστάλη στο Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους.

Στο εξώδικο αναφέρονται τα εξής:

«Προς τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες

Κύριε Δήμαρχε,

Αναφορικά με την απόφαση σας για “ανάπλαση” του Δημοτικού Κήπου Χανίων και της απομάκρυνσης των ζώων από αυτόν, σας τονίζουμε ότι αυτή προσβάλει όχι μόνο εμάς αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της οποίας η επιθυμία δεν εισακούσθηκε.

Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και επιθυμούμε να μην γίνουν βιαστικές και ακαλαίσθητες παρεμβάσεις σε έναν χώρο που παραμένει ως έχει με ελάχιστες αλλοιώσεις από το έτος 1870 και τελικά από το έτος 1918.

Επιθυμούμε επίσης, να παραμείνει αναλλοίωτος ο χώρος της λίμνης, μη προσβάσιμος, καθότι ο χώρος αυτός είναι ύψιστης σημασίας ως χώρος φροντίδας, προστασίας και ανάρρωσης πτηνών και ιδιαίτερα των περιστεριών και τα ζώα του κήπου στη θέση που βρίσκονται σήμερα.

Ως προς τα ζώα ιδιαίτερα είστε σε θέση να λάβετε τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις αντί για να τα απομακρύνετε προς άγνωστες τοποθεσίες και περιβάλλον και δίχως καμία συγκεκριμένη διαβεβαίωση για την τύχη τους.

Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την επιθυμία μας ως πολιτών των Χανίων και να μην προβείτε στην αλλοίωση ενός πολιτιστικού μνημείου, ενώ το προβλεπόμενο κονδύλι ας το διαθέσετε σε πραγματικά απαιτούμενα έργα κοινής ωφελείας επιλύοντας κάποιο από τα προβλήματα της πόλης.

Διαφορετικά σας δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε δικαστικά και ότι θα έχετε λειτουργήσει αυθαίρετα και ενάντια στη βούληση της Χανιώτικης Κοινωνίας καθότι οι υπογραφές που ακολουθούν είναι μικρό μέρος των συμπολιτών που θα δυσαρεστήσετε με την αλλοίωση ενός πολιτιστικού μνημείου και τη εκδίωξη ζωών που διαβιούσαν για όλη τους τη ζωή στο συγκεκριμένο περιβάλλον και ουδεμία διαβεβαίωση επαναλαμβάνουμε έχει δοθεί ότι θα διασωθούν κατά τη μεταφορά τους και την επανεγκατάσταση τους.

Ακολουθούν 135 υπογραφές.

Η παρούσα κοινοποιείται στα Μέσα Ενημέρωσης.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νομίμως στον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.»

Μοιραστείτε την είδηση