Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Β

Ευλογιά προβάτων | περισσότερα από 140.000 ζώα έχουν θανατωθεί

Αυξάνονται ανησυχητικά οι νέες εστίες ευλογιάς στη χώρα μας. Στις 14 Ιουλίου 2025, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε 42 νέες εστίες, στος οποίες θανατώθηκαν 13.831 αιγοπρόβατα.

Από την αρχή της εμφάνισης της νόσου, εδώ και έναν χρόνο, έχουν δηλωθεί 605 εστίες και 140.777 θανατώσεις ζώων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα νέα κρούσματα αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανία, Λάρισας, Ροδόπης, Μαγνησίας, Φλώρινας, Φωκίδας, Ξάνθης.

Oι νέες εστίες ήταν 18 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 7 στην ΠΕ Μαγνησίας, 9 στην ΠΕ Ξάνθης, 5 στην ΠΕ Φωκίδας και από 1 στις ΠΕ Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας και Φλώρινας. Στους δύο νομούς της Θεσσαλίας καταγράφηκαν οι 25 από τις 42 νέες εστίες, δηλαδή ποσοστό 60% του συνόλου των κρουσμάτων.

Με τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, διατυπώνονται ερωτήματα γύρω από το κατά πόσον είναι ακριβής ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν, που ισοδυναμούν με απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αλλά και, τελικώς, γιατί έναν χρόνο τώρα δεν έχει καταφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και οι αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Συσκέψεις υπό τον Κέλλα

Το βράδυ της Πέμπτης, οπ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας είχε διαδοχικές συσκέψεις, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, Δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων μεταποιητικών φορέων και κτηνοτρόφων, με στόχο την κινητοποίηση όλων των δυνατών πόρων για τον περιορισμό της ευλογιάς στα πρόβατα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων ο υφυπουργός ζήτησε να υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας στις ζώνες προστασίας για την επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη καθολικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας που πλήττει τη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνδράμουν στο έργο των αρχών.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι ήδη διατέθηκαν επτά επιπλέον κτηνίατροι στη Θεσσαλία, καθώς και έκτακτο προσωπικό κατά την περίοδο της προσπάθειας εκρίζωσης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Είπε ακόμη ότι οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν άμεσα και ήταν διπλάσιες από ό,τι ίσχυε, και ότι δρομολογείται και η άμεση κάλυψη της αύξησης του κόστους εκτροφής των ζώων κατά την περίοδο που είναι περιορισμένα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε πως το βασικότερο μέτρο είναι η άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου που προβλέπει θανάτωση των κοπαδιών στα οποία έχει διαπιστωθεί κρούσμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές καθυστερήσεις γιατί μόνο έτσι θα περιορισθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ζωονόσου. Παράλληλα, είπε, και με τη συνδρομή της Αστυνομίας η απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων θα εφαρμοστεί αυστηρά.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι «η παρουσία μας εδώ σήμερα, με διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, δείχνει αφενός μεν την αγωνία μας αλλά και τον προβληματισμό μας για την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς. Η κατάσταση απαιτεί πλήρη υπευθυνότητα», είπε. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε τη συνεργασία για την τήρηση των μέτρων τα οποία προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό – συνεργασία κυρίως των κτηνοτρόφων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί προηγήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα, Τσιάρα, μια σύσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), όπου αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής, μιας task force για την ευλογιά».

Στόχος, όπως είπε, δεν είναι απλώς η αντιμετώπιση αλλά η πλήρης εξάλειψη της νόσου: «Σκοπός μας δεν είναι η μείωση των κρουσμάτων. Σκοπός μας είναι η εκρίζωση της νόσου». Υπενθύμισε δε τη σημασία της αιγοπροβατοτροφίας για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, επισημαίνοντας πως «η ελληνική κτηνοτροφία είναι κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι, είναι κυρίως γαλακτοπαραγωγική, και εξαιτίας αυτού δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε το εμβληματικό μας προϊόν, τη φέτα».

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε, σταθήκαμε δίπλα στους κτηνοτρόφους με υψηλές αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε όλο το φάσμα – και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους μέχρι να εκλείψει το πρόβλημα». Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κοινή δράση, υπενθυμίζοντας τη θετική εμπειρία της πανώλης: «Θέλουμε τη συνεργασία όλων των φορέων, όπως ακριβώς το κάναμε στο παρελθόν: των κτηνοτρόφων, της Περιφέρειας, των κτηνιάτρων – όπως ακριβώς κάναμε και πέρυσι με την πανώλη και καταφέραμε να την εκριζώσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση θα σταθεί, επαναλαμβάνω, δίπλα στους κτηνοτρόφους».

ot.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr