Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

ΠΕΔ Κρήτης | αίτημα για τροποποίηση διαδικασιών αποκατάστασης κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από σεισμούς

Την τροποποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από σεισμούς, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, με έγγραφό της που απηύθυνε προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες των πολιτών.

Η επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, κοινοποιήθηκε προς τους Βουλευτές, τους Δήμους της Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη έγινε μεγάλη σεισμική δόνηση και στη συνέχεια για πολύ μεγάλο διάστημα υπήρξε έντονη μετασεισμική ακολουθία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καταστροφές. 

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ζημιές υπέστησαν κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κ.α. Όσα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί με την ένδειξη πράσινο, υπόκεινται στην ίδια διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου αποζημίωσης, και μάλιστα σε υποστελεχωμένα παραρτήματα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), με κτίρια τα οποία έχουν υποστεί στατικές ζημιές ή και επικίνδυνα κτίρια προς κατεδάφιση. 

 Εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας και του υψηλού κόστουςΖΗΤΟΥΜΕ (όπως και το ΤΕΕ-ΤΑΚ σε έγγραφά του) την τροποποίηση της διαδικασίας αποκατάστασης των κτιρίων με την ένδειξη πράσινο, αλλά και όσων κτιρίων έχουν ελάχιστες ζημίες και χρήζουν αποκατάστασης έως 10.000 ευρώμε την έκδοση απόφασης για «Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας» και από ιδιώτες μηχανικούς με συνοπτικές διαδικασίες

Για την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των σεισμόπληκτων περιοχών θεωρούμε ως υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων με γρήγορες προς τους αιτούντες διαδικασίες. 

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr