Μεταναστευτικό – Κρήτη | η επικρατέστερη περιοχή για κλειστή δομή
Πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου θα δημιουργηθεί η μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη, την οποία ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ τού Γιώργου Ευγενίδη στο protothema.gr, θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή και τοπικών αξιωματούχων της Κρήτης.
Στο μεταξύ κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, στη Βουλή η τροπολογία για την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική».
Με την προτεινόμενη τροπολογία προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Τα πρόσωπα αυτά επιστρέφονται αμέσως, χωρίς να γίνεται καταγραφή τους, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.
Η ρύθμιση αυτή τίθεται σε ισχύ από την κατάθεση της τροπολογίας και εφαρμόζεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα το διάστημα αυτό να συντμηθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης με τίτλο «Αναμόρφωση του πλαισίου νια την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις», το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Πέμπτη.
Τη νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε ανακοινώσει χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη (υπό την προαίρεση δημιουργίας μίας ακόμη), που θα κρατούνται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τη ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζεται η κατάσταση ανάγκης που υφίσταται η χώρα λόγω των αυξημένων ροών πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα δια της θαλάσσιας οδού, με πλωτά μέσα προερχόμενα από τη Βόρεια Αφρική.
«Για να γίνει αντιληπτός ο βαθμός του προβλήματος αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι αφίξεις πολιτών τρίτων χωρών από τη Λιβύη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2025 έως και 8 Ιουλίου 2025, είναι αυξημένες σε ποσοστό τριακόσια είκοσι τοις εκατό (320%) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι μόνο κατά το τελευταίο δεκαήμερο έχουν καταγραφεί αφίξεις περισσότερων πολιτών τρίτων χωρών από τη Λιβύη, σε σχέση με το σύνολο του έτους 2024» επισημαίνεται ακόμη.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, έγραψε: «Η τροπολογία κατατέθηκε. Αύριο» (σ.σ.: σήμερα) «ψηφίζεται η αναστολή υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Όσοι παράνομα μπαίνουν δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου, συλλαμβάνονται, κρατούνται και μόνο επιστρέφονται. Διάταξη προάγγελος των ποινικών διατάξεων που θα ορίζουν φυλακή ή επιστροφή».
Πηγή: protothema.gr