Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

Κρήτη | εντός του 2023 η εικόνα για τα κοιτάσματα αερίου

Μήνυμα επιτάχυνσης των ερευνών για υδρογονάνθρακες τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μάλιστα εξελίξεις εντός του 2023.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι εντός του έτους θα έχουμε μια καλή εικόνα για το εάν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης αλλά και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες στην Κέρκυρα, την Ήπειρο και τις άλλες υπό εξερεύνηση περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται η εξερεύνηση άλλων περιοχών: “οι έρευνες δρομολογούνται, τα οικόπεδα είναι συγκεκριμένα και δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα διότι κρίνουμε ότι εκεί έχουμε τις πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις” είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy διενεργεί αυτήν την περίοδο σεισμικές έρευνες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Πληροφορίες που επκαλείται ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου στο capitl.gr, θέλουν τις έρευνες να προχωρούν με θετικό πρόσημο και να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Εκτιμάται δε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται οι σεισμικές έρευνες να έχουν ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία των σεισμικών καταγραφών βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Θα ακολουθήσει η περίοδος της ερμηνείας των σεισμικών καταγραφών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Είναι πολύ πιθανό, η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy να αποφασίσει να μην προχωρήσει στη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών και να λάβει άμεσα την απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης, όπως έκανε η ExxonMobil στις παραχωρήσεις της Κύπρου. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ερευνητική γεώτρηση θα χρειαστούν 2 χρόνια. Εφόσον η έκβαση είναι θετική θα χρειαστούν 3 χρόνια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο προγραμματισμό έχουν κάνει και οι εταιρείες Energean και Helleniq Energy για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων. H Energean έχει αναλάβει την παραχώρηση βορειοδυτικά της Κέρκυρας ενώ η Helleniq Energy τις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Πηγή: capital.gr
Χάρης Φλουδόπουλος

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr