Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

ΔΕΔΙΣΑ | τιμητική διάκριση σε κατοίκους και επιχειρήσεις για τον 2ο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης

Αναμνηστικά Επιβράβευσης σε πολίτες και επιχειρηματίες για την επιτυχή συμμετοχή τους στον 2ο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης, απένειμε η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 7 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Χανίων (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου). Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, βοήθησαν σημαντικά με τη συμμετοχή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού της ΔΕΔΙΣΑ, με θέμα «Μειώνω τα Πλαστικά απόβλητα και Διαχωρίζω σωστά για να συμβάλλω στην ανακύκλωση!», από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου 2023.

Τα Αναμνηστικά Επιβράβευσης απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Μιχάλη Τσουπάκη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Κώστα Πατεράκη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΙΣΑ κ. Νίκο Μπουρμπάκη, σε όσους διακρίθηκαν στη σωστή διαλογή (διαχωρισμό) των ανακυκλώσιμων υλικών και στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού που διακρίθηκαν και έλαβαν αναμνηστικό επιβράβευσης κατά σειρά επιτυχίας ήταν:

  1. ΚΟΡΑΚΑ ΚΛΕΙΩ, κάτοικος και PORTO VENEZIANO HOTEL, επιχείρηση (ισοψηφία)
  2. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, κάτοικος
  3. BELMONDO HOTEL, επιχείρηση
  4. ΤΑΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, κάτοικος
  5. GALLERY ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, επιχείρηση
  6. ΣΤΟΪΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, κάτοικος
  7. 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
  8. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΑ – ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, επιχείρηση
  9. ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ”ΚΑΤΕΡΙΝΑ” ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΓΙΑΥΤΑΚΗ, επιχείρηση

Τιμητική διάκριση έλαβαν και οι επιχειρήσεις MARON EVENT ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ και η ”ΕΝΩΣΙΣ” ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ Π. ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ – Ν. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ο.Ε. για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Σε σχετικές δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) Μιχάλης Τσουπάκης τόνισε ότι «έχουμε τη βράβευση των επιχειρήσεων αλλά και των κατοίκων που συμμετείχαν στο 2ο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης, με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε επιχειρήσεις να συμμετέχουν στη μείωση των αποβλήτων. Προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να διαχειρίζεται καλύτερα τα απόβλητά του, έτσι ώστε να καταφέρουμε να τα μειώσουμε. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις και ελπίζουμε στο μέλλον να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο».

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.(ΟΤΑ) Κώστας Πατεράκης ανέφερε πως «η πρόληψη, η ελαχιστοποίηση η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι για τη ΔΕΔΙΣΑ πολύ σημαντικός τομέας. Έχουμε δώσει έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να δημιουργήσουμε ασυνείδητα ενεργούς πολίτες, που θα αλλάξουν τη νοοτροπία και θα μπορέσουν να εφαρμόσουν σωστά, καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων.» Επιπλέον ο κ. Πατεράκη ανέφερε ότι  «υπάρχει μια σταθεροποίηση στην παραγωγή σύμμεικτων απορριμμάτων και ελαφρά μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αντίστοιχα αύξηση στην ανακύκλωση».

Τέλος, η Φλεμετάκη Μαρία, Υποδιευθύντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών και θεμάτων Χημικού Μηχανικού της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), υπεύθυνη της Πράξης “Συμμετέχω! ανέφερε ότι «ο Διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης “Συμμετέχω!” η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και είναι ο δεύτερος Διαγωνισμός που υλοποιούμε μέσω της Πράξης αυτής. Αυτή τη φορά συμμετείχαν λίγο λιγότερες επιχειρήσεις από ότι την προηγούμενη φορά, αλλά είχαμε πολύ καλύτερη και ποιοτική ανακύκλωση από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ήταν 20, από τους οποίους σήμερα βραβεύονται 10 και δύο ακόμη θα λάβουν τιμητική διάκριση. Οι περισσότεροι έχουν καταφέρει να πάρουν βαθμολογία πάνω από 98%. Η βαθμολογία είναι βάσει ορισμένων κριτηρίων που αφορούν το κατά πόσο καθαρά είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, το σωστό τους διαχωρισμό, η καθαριότητα του μέσου συλλογής αλλά και η μείωση χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης. Ένα θετικό που είδαμε στο διαγωνισμό είναι ότι είχαμε δυο διαγωνιζόμενους από τον πρώτο διαγωνισμό που θελήσανε να ξανασυμμετάσχουνε και αυτό το θεωρούμε αρκετά θετικό έτσι ώστε σιγά σιγά να παγιωθεί ως διαδικασία».

Μετά το πέρας της βράβευσης ακολούθησε κέρασμα σε μπουφέ, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του υποέργου 1 της Πράξης «Συμμετέχω!»: Επικοινωνιακό Πρόγραμμα “Συμμετέχω!” στην «ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ», που υλοποιεί η ΔΕΔΙΣΑ και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επαγγελματίες, αλλά και επισκέπτες στον Δήμο Χανίων, στη μείωση (πρόληψη) παραγωγής απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στην αποτελεσματικότερη διαλογή στην πηγή των αστικών απορριμμάτων.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr