νέαπρωτοσέλιδο ΓΤουρισμός

Το παραεμπόριο και το «μαύρο» χρήμα λυμαίνεται τις παραλίες μας

Στις δημοφιλέστερες παραλίες του κόσμου είναι – περίπου λογικό – να οργιάζει το παραεμπόριο και τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος τα σουβενίρ στα Φαλάσαρνα, το Μπάλο και το Ελαφονήσι έχουν το χρώμα του μαύρου χρήματος.

Κοκαλάκια για τα μαλλιά, μαγνητάκια με την απεικόνιση του Μπάλου ή της Αρχαίας Φαλάσαρνας, ρολόγια, καπέλα, βραχιόλια, φο-μπιζού και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς σε μικρο – σουβενίρ, διατίθεται σε τιμές τσουχτερές και με τρόπο που πολλές φορές προκαλεί.

Η διενέργεια ελέγχων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το παραεμπόριο ολοένα και ανθίζει. Ρωτήσαμε – μέσω τρίτων – περίπου τι παράνομο κέρδος μπορεί να αποκομίσει κανείς από μια τέτοια δραστηριότητα.

Έως και 600 ευρώ μεροκάματο/άτομο, «μαύρα» χρήματα, πληγή για την τοπική οικονομία.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο ασφαλώς και είναι μια σοβαρή «αιμορραγία» η παράνομη αυτή δραστηριότητα και αυτή η μίνι – έρευνα του biskotto.gr θα κοινοποιηθεί τόσο στον Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου, όσο και στην ηγεσία του ΕΒΕ Χανίων ώστε να ληφθούν μέτρα.

«Είμαστε έρμαιο των ορέξεων του καθενός που ξυπνάει ένα πρωί και αποφασίζει να λυμαίνεται παράνομα την εμπορική κίνηση στις παραλίες και τους επίγειους παραδείσους μας», καταγγέλει ένας από τους μικρό – επιχειρηματίες που διατηρεί κατάστημα ψιλικών και ειδών καπνού στην περιοχή.

Αρκετοί λουόμενοι νιώθουν ότι ενοχλούνται από τους «απρόσκλητους» επισκέπτες και άλλοι ανησυχούν για την ασφάλεια τους.

Πολλοί δε, επισημαίνουν, ότι εκτός των άλλων η εικόνα του παρεμπορίου στις δημοφιλείς παραλίες της Κισάμου βγαίνει με άσχημο τρόπο εκτός συνόρων μέσω των κοινωνικών δικτύων και της αστραπιαίας πληροφορίας που δίνουν οι επισκέπτες μας στις χώρες προέλευσης τους.

Πρόσφατα άνδρες του ΑΤ Κισάμου συνέλαβαν ένα ζευγάρι Κινέζων για την παράνομη παροχή υπηρεσιών μασάζ σε παραλία και μάλιστα με μη ελεγμένα προϊόντα θεραπείας.

Σίγουρα απαιτείται μέριμνα και εντατικοί έλεγχοι. Δεν είναι μόνο η πληγή στην τοπική οικονομία που ούτως ή άλλως εμφανίζεται ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη τους θερινούς μήνες.

Κυρίως είναι που πρέπει να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν του τόπου και το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα άσχημα νέα και τα κακόβουλα σχόλια ταξιδεύουν γρήγορα και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr