Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Γ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών | 1η η Ελλάδα σε θανάτους

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Στη χώρα μας, οι θάνατοι από ναρκωτικά παίρνουν διαστάσεις τοπικής επιδημίας. Τα δεδομένα αυτά καταγράφει έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εκπόνησαν ο Άγγελος Χατζάκης (Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ) και η Βάνα Σύψα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ).

Ειδικότερα, την περίοδο 2018-2021, καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών, οι οποίοι ήταν σε παρακολούθηση. Μάλιστα, η θνησιμότητα αυτή στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία από συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών. Τα σοκαριστικά δεδομένα των μελετών ανακοινώθηκαν από τους δύο καθηγητές σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων την Παρασκευή (24/06/2022), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Τη συνέντευξη οργάνωσαν το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Πλατφόρμας Μείωσης της Βλάβης (PRAKSIS, Steps και Γιατροί του Κόσμου) και τον Δήμο Αθηναίων.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr