Κουζίνανέαπρωτοσέλιδο Γ

Κριθαρότο με κοτόπουλο | συνταγή

Φαγητό που μέχρι πριν λίγες μέρες το είχα φάει μόνο σε εστιατόρια, σε διάφορες παραλλαγές. Μου αρέσει τόσο πολύ που κάθε φορά που το παραγγέλναμε, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να το φτιάξω και εγώ. Δε ξέρω γιατί δίσταζα…. Μέχρι που δίχως να το σκεφτώ, ένα απόγευμα, πήγα και αγόρασα φιλέτο κοτόπουλο με σκοπό να κάνω το πείραμα! Και το έκανα! Και πέτυχε!!!! Εφόσον πέτυχε, δε θα μπορούσα παρά να μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπέροχη, εύκολη συνταγή!

Υλικά

  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Μισό φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 800 γρμ – 1 λίτρο ζεστό ζωμό κοτόπουλο
  • 1 φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο (εγώ έβαλα βούτυρο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Κάρυ
  • Τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε 4 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το κοτόπουλο. Το γυρνάμε συχνά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μισό κουταλάκι καπνιστή πάπρικα και μισό κουταλάκι κάρυ.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ψηθεί καλά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό.

Σε κατσαρόλα με μεγάλο πάτο ή σε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε 5 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Αφού σοταριστούν για 2-3 λεπτά και έχουν μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας για να λαδωθεί καλά. Μετά από 1-2 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ξεκινάμε να ρίχνουμε από λίγο – λίγο τον ζωμό μας. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το κριθαράκι και για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Όταν βλέπουμε ότι απορροφάται ο ζωμός, ρίχνουμε πάλι λίγο – λίγο.
Αφού μισοβράσει το κριθαράκι μας, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη σπάσει το κοτόπουλο και το κριθαράκι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί ως το τέλος το κριθαράκι ενώ αν χρειαστεί κι άλλο ζωμός, τον προσθέτουμε.
Το κριθαρότο μας πρέπει να είναι ελαφρώς ζουμερό και να μην λασπώσει.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και το κριθαρότο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Extra tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, όποιο χρώμα πιπεριάς επιθυμείτε, ντοματίνια.
  • Η τεχνική για το κριθαρότο, είναι ίδια με εκείνη για το μαγείρεμα του ριζότο.
  • Μπορείτε πριν το αποσύρετε από τη φωτιά να προσθέσετε και λίγη κρέμα γάλακτος για πιο κρεμώδη υφή.
  • Το τυρί μπορείτε να το προσθέσετε στο σκεύος που μαγειρέψατε το κριθαρότο και να ανακατέψετε καλά.
  • Προτιμήστε σκληρό τριμμένο.
  • Για να μην αλλοιωθεί η όψη και η γεύση του, προτιμήστε να το γευτείτε αμέσως μόλις βγει από τη φωτιά.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr