Χανιά | προστασία μελισσών από χημικούς ψεκασμούς
Με αφορμή την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών , η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων υπενθυμίζει στους παραγωγούς την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς .
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως , γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων όπως π.χ. κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων .Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελ/κώνπροιόντων όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών , με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής .
Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.
- Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό εκμετάλλευσης τους και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και Δ/νση )
- Πριν από κάθε ψεκασμό οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν την παρουσία και δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι.
- Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικώνπροιόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα , βέλτιστη γεωργική πρακτική για την διαχείριση των ζιζανίων είναι η κοπή αυτών και δευτερευόντως η καλλιέργεια του εδάφους.
- Ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς απαιτείται την χρονική περίοδο λίγο πριν την ανθοφορία , οπότε και συστήνεται η αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια και που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες.
Εάν βέβαια είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά την διάρκεια της ημέρας συστήνεται η ψεκασμοί να πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες από την δύση του ηλίου και μετά, όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε. Καθώς