Βολουδάκης για Τουρκία και Φορολογικές παρεμβάσεις | βουλή (video)
Επι τών θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και τους πολίτες της, τοποθετήθηκε στη Βουλή, ο Μανούσος Βολουδάκης και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 23 Ιουλίου.
Ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε πρωτίστως στην κρίση των τελευταίων ωρών με την Τουρκία και σε δεύτερη φάση στο νομοσχέδιο για τις φορολογικές παρεμβάσεις.
Δείτε όσα είπε
Ελλάδα – Τουρκία:
Ο Μ.Βολουδάκης για την κρίση με την Τουρκία (επιτρ. Οικονομικών Υποθέσεων, 23/07/2020)Στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα, πριν τοποθετηθώ επί του νομοσχεδίου, θεώρησα απαραίτητο να απαντήσω στα όσα άτοπα είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση με την Τουρκία.Τόνισα ότι η κυβέρνηση, σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, έκανε αυτό που είναι το χρέος της: έβγαλε το στόλο στο Αιγαίο και ξεκαθάρισε ότι κυριαρχικά δικαιώματα δεν εκχωρούνται. Τώρα δεν είναι ώρα για θεωρίες: τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα τα υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις, κι αυτό το μήνυμα το εκπέμψαμε δυνατά και καθαρά. Πάει πολύ λοιπόν να εγκαλούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αυτοί που λίγο πριν παραδώσουν την εξουσία μας προέτρεπαν «να μην είμαστε μοναχοφαγάδες στο Αιγαίο».Συμπλήρωσα ότι το διάστημα πριν την νέα τουρκική πρόκληση είχαν πληθύνει στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές της «μοιρασιάς» με την Τουρκία. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δημοσιολογούντες γενικά, ανέλυαν εμβριθώς γιατί αποτελεί «μαξιμαλισμό» να απαιτούμε αυτά που με βάση το διεθνές δίκαιο μας ανήκουν! Και κατά κανόνα επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι το Καστελόριζο δε δικαιούται ΑΟΖ. Αυτή η ηττοπαθής στάση ορισμένων αποθρασύνει την Τουρκία και διευκολύνει κρίσεις σαν τη σημερινή. (Σημείωση μετά την ομιλία: Σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ. Αναγνώρισε δηλαδή στην πατρίδα μας αυτό που της αρνούνται κάποιοι συμπατριώτες μας).
Posted by Μανούσος Βολουδάκης on Thursday, July 23, 2020
Φορολογικές παρεμβάσεις:
Ο Μ.Βολουδάκης για το σ/ν για τις φορολογικές παρεμβάσεις (επιτρ. Οικονομικών Υποθέσεων 23/07/2020)Ως προς το νομοσχέδιο:Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Περιλαμβάνει ενδεικτικά:▪️Μηδενισμό ή μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019. (Μηδενισμό για μείωση τζίρου άνω του 35%)▪️Επιδότηση από το δημόσιο των δανείων με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, για τους πληττόμενους από την πανδημία του COVID19.▪️Απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος για φέτος.Ζήτησα κάποιες αλλαγές στα άρθρα. Κυρίως:▪️Να επεκταθεί στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα η απαλλαγή από προκαταβολή φόρου που δίνεται σε μια ειδική κατηγορία επιχειρήσεων (σε όσες είχαν πάνω από 50% του τζίρου τους του 2019 μέσα στο τρίτο μόνο τρίμηνο). Έτσι θα καλυφθούν και μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που προμηθεύουν ξενοδοχεία, και όχι μόνο οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις.▪️Να συμπεριληφθεί και η Εκκλησία της Κρήτης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που το νομοσχέδιο φέρνει για την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με ρύθμιση οφειλών κλπ. Σημειώνω ότι κατά τη συζήτηση ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χρησιμοποίησε τα Χανιά και τη Ρόδο ως παράδειγμα της επιτυχούς πορείας του προγράμματος "Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2". Μας ενημέρωσε ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες, στα Χανιά 1655 επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 35,8 εκατομμύρια από το πρόγραμμα αυτό.Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στην Ολομέλεια την άλλη εβδομάδα, οπότε και θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο.
Posted by Μανούσος Βολουδάκης on Thursday, July 23, 2020