Γωνιά των ζώωννέαπρωτοσέλιδο Β

Αλλεργίες σκύλων | τι να κάνετε για το κατοικίδιο σας

Αλλεργία ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται υπερευαισθησία του οργανισμού σε ένα αντιγόνο (αλλεργιογόνο) και στην συνέχεια την απελευθέρωση παραγόντων φλεγμονής.

Συμπτωματολογία:

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάσει κάποια μορφή αλλεργίας θα τον δείτε να ξύνεται έντονα και να δαγκώνεται ή να γλείφετε επίμονα.

Οι κυριότερες περιοχές κνησμού είναι το πρόσωπο, τα πόδια, τα αυτιά, οι μασχάλες και η περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, παρουσιάζονται και αλλοιώσεις στο δέρμα όπως γρατσουνιές και τραύματα, που τα προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του, κοκκινίλες, περιοχές χωρίς τρίχωμα, κακή κατάσταση του τριχώματος και άλλα.Επίσης, κάποιοι αλλεργικοί σκύλοι παθαίνουν πολύ εύκολα ωτίτιδες.

Ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου, η αλλεργία διακρίνεται σε 3 βασικές μορφές.

Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους(Α.Ψ.Δ.)

Στην αλλεργία αυτή προκαλείται αλλεργική αντίδραση από το τσίμπημα του ψύλλου. Ο κνησμός είναι έντονος με αποτέλεσμα την απώλεια τριχών -πιο συνηθισμένα στη περιοχή της ράχης- και τη δημιουργία αυτοτραυματικών εστιών.

Αλλεργία σε αντιγόνα του περιβάλλοντος (ατοπία).

Στην αλλεργία αυτή ο οργανισμός του σκύλου αντιδρά σε ουσίες, όπως η γύρη κάποιου συγκεκριμένου φυτού ή διάφοροι μικροοργανισμοί που ζουν στη σκόνη του σπιτιού κλπ. Ανάλογα με το αλλεργιογόνο, η αλλεργία μπορεί να εμφανίζεται συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Αλλεργία σε συστατικά της τροφής (τροφική αλλεργία).

Σ’ αυτήν την περίπτωση η αντίδραση προκαλείται από κάποια ζωική πρωτεΐνη της τροφής, η οποία σε μη αλλεργικό σκύλο δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Συνήθως διαχωρίζουμε τις πρωτεΐνες της τροφής ανάλογα με την προέλευσή τους. Έτσι λέμε ότι ένας σκύλος είναι αλλεργικός πχ στο μοσχάρι, ή το αρνί, το κοτόπουλο κλπ.

Αντιμετώπιση:

Η αλλεργία, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι, είναι μια πάθηση που συνοδεύει το σκύλο μια ζωή και σπάνια θεραπεύεται πλήρως.

Με την κατάλληλη θεραπεία, όμως, μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματά της, και να δώσουμε στο σκύλο μια καλή ποιότητα ζωής, χωρίς ταλαιπωρία από τη φαγούρα.

Μοιραστείτε την είδηση

Αναστασία Δημανοπούλου

Στρατιωτικός Κτηνίατρος Msc in Public Health