Τα κοράκια της ενημέρωσης κι η ατομική μας ευθύνη | fake news – απόψεις

Καταστροφολόγοι, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, συνομοσιωλόγοι και αρμαγεδωνολόγοι. Κοινώς, φορείς ενημέρωσης την εποχή της πανδημίας του covid-19. Αυτούς επιλέγει η πλειοψηφία για την ενημέρωσή της, αυτούς ακούει και αυτούς εμπιστεύεται. Ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσιόδρα ούτε τον ΕΟΔΥ.

Σε εποχές κορωνοϊού, η ενημέρωση έγινε «λαϊκό» και εύπεπτο προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Τόσο εύπεπτο που οι τηλε-ευαγγελιστές της αμερικανικής τηλεόρασης μοιάζουν πλέον «γατάκια» μπροστά στους σύγχρονους «δημοσιογράφους του δρόμου».

Ανακαλύψαμε μυστικά εργαστήρια που απεργάζονται τον ιό ως βιολογικό όπλο εδώ και χρόνια, βιβλία του 1960 που προέβλεπαν την εξάπλωση της νόσου το 2020 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, «θαμμένα» ντοκιμαντέρ που έλεγαν όλη την αλήθεια από το 1997 στο «Αποκάλυψη TV». Βρήκαμε το φάρμακο που μας κρύβουν μέχρι να πεθάνει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, το κρυφό σχέδιο για να ξεκάνουν τους ηλικιωμένους και να λύσουν το ασφαλιστικό, την Αποκάλυψη του Ιωάννη και το ευρηματικό σενάριο του Contagion που από τότε μας τα έλεγε, αλλά δεν θέλαμε να τα πιστέψουμε.
Η «αποκαλυπτική δημοσιογραφία» βρίσκει ευήκοα ώτα σε περιόδους συλλογικού πανικού. Δημιουργεί μαζικές παραισθήσεις, πουλάει μαντζούνια, νομιμοποιεί τους κομπογιαννίτες, πλουτίζει τους καταστροφολόγους. Κατευθύνει τον φόβο, επιτείνει την ανησυχία, κατασκευάζει σενάρια και υπόγεια καταφύγια. Άνθρωποι ευήθεις και μικροφοβικοί βγαίνουν στην επιφάνεια και σπείρουν τον καρπό της ανευθυνότητας.

Παίζουν με τον φόβο, σε ένα οργουελικό 1984. Illuminati και Opus Dei, ισλαμικοί φονταμενταλιστές, ευαγγελιστές μελλοντολόγοι, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να γίνουν κανονικότητα από το περιθώριο που μέχρι πρότινος εκινούντο. Διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, θολώνουν την πραγματικότητα, προβαίνουν σε αυθαίρετες ερμηνείες, υποκαθιστούν γιατρούς και ειδικούς.

Βιώνουν πνευματικές ονειρώξεις. Βρίσκουν νόημα στην ζωή τους, τρέχουν πίσω από τους έντρομους ακροατές τους και επενδύουν στον τρόμο. Με αποενοχοποιημένες τις γελοίες θεωρίες τους, οργώνουν το διαδίκτυο και τις γειτονιές και φυτεύουν fake news. Πουλάνε αρχικά την καταστροφή και μετά την ελπίδα, τα αρπάζουν από φαρμακευτικές εταιρίες για να προωθήσουν σκευάσματα με bonus επί των πωλήσεων, αντιστρατεύονται την λογική και την σύνεση, διαμορφώνουν κλίμα. Δεν τους ενδιαφέρει πόσοι θα τους πιστέψουν. Έστω και ένας αρκεί. Γιατί αυτός ο ένας θα βρει άλλον έναν και –τσουπ- άνοιξε η βεντάλια. Άλλωστε όταν βρεθείς από το μηδέν στο ένα, στο κέρδος είσαι. Το μόνο καλό όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι ότι τουλάχιστον θα έχει ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι…

Γιατί, δυστυχώς, ο καθένας από εμάς έχει τουλάχιστον ένα παράδειγμα να εισφέρει πως ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, πολλές φορές ακόμη και διπλανός ή και συγγενής μας, μεταμορφώθηκε σε επικίνδυνο φορέα fake news.

Θα ξέρουμε ποιοι έκρυβαν απωθημένα να γίνουν «προφήτες» και τηλεπερσόνες, αδιαφορώντας για το τίμημα.
Δεν φτάνει να τους απομονώσουμε όταν η κρίση περάσει. Πρέπει να τους στείλουμε και στις αρμόδιες αρχές. Είτε είναι νομικές είτε είναι (ψυχ)ιατρικές. Γιατί αν τους αφήσουμε στο απυρόβλητο, θα επανέλθουν με την πρώτη ευκαιρία. Ακόμη πιο δυνατοί τότε…
Καταπολεμήστε δραστικά τα fake news. Αυτή είναι η δεύτερη ατομική μας ευθύνη, μετά την πρωταρχική που είναι η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού…

Μοιραστείτε την είδηση

Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης

Δικηγόρος

    Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης έχει δημοσιεύσει 12 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης