«Η δημοτική αρχή διαιωνίζει αναρχία και όχι ανάπτυξη» | απόψεις

Τίποτα δεν είναι τυχαίο …..

Τα τελευταία 24 χρόνια η εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά και η Τοπική Κοινότητα Πλατάνου δεν έκαναν καμιά ενέργεια για την προστασία της περιοχής, ενώ γνώριζαν ότι είναι περιοχή NATURA. Την εκμεταλλεύονται ληστρικά και με άναρχη ανάπτυξη γιατί αυτό βολεύει όλους, φορείς και ιδιώτες. Αν τους ενδιέφερε θα είχε γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός, θα είχε εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), θα υπήρχε δίκτυο με βιολογικό καθαρισμό, επάρκεια νερού, ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και πολλά άλλα.

Με την απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου γνωμοδότησε αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα υιοθετώντας την πρόταση της πλειοψηφίας (14/12). Στο όνομα της προστασίας της περιοχής που οι ίδιοι συνεχίζουν να καταστρέφουν. Και με την απόφαση τους επιβεβαιώνουν ότι η παρούσα άναρχη κατάσταση πρέπει να συνεχισθεί. Δεν τους ενδιαφέρει η οργανωμένη και με πιστή εφαρμογή των νόμων ανάπτυξη. Και το χειρότερο είναι ότι θέλουν να γίνουν νομοθέτες, αγνοώντας την κείμενη νομοθεσία για τις περιοχές NATURA ή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την «ήπια ανάπτυξη».

Το πρόσχημα είναι η προστασία του Androcymbium Rechingeri και juniperus spp. – λόχμες των παραλιών με άρκευθους, που μέχρι σήμερα καταστρέφουν χωρίς καν τα γνωρίζουν. Και ούτε παραβρέθηκαν στις παρουσιάσεις που έγιναν στο δημαρχείο από τους φορείς προστασίας τους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ιδεοληψίες ή άλλες ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

Το ζητούμενο για την Κίσαμο είναι η οργανωμένη και με σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον ανάπτυξη. Και το Δ.Σ. έπρεπε να δώσει ένα θετικό μήνυμα για κάθε δυνητικό επενδυτή που θέλει να επενδύσει στην Κίσαμο, με προϋπόθεση το σεβασμό των νόμων. Η απόφαση του Δ.Σ. δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επηρεάσει τόσο τη βούληση του επενδυτή όσο και των αρμοδίων οργάνων τους κράτους και να προχωρήσει η επένδυση.

Διαφορετικά … είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης έχει δημοσιεύσει 48 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης