Αρθρογραφίαπρωτοσέλιδο Γ

Το επαναστατικό θηλυκό που έβγαλε τη «γλώσσα» στο σύστημα | Carola Rackette

Είναι στιγμές που συναντάς την ίδια την ιστορία σ’ ένα ραντεβού το οποίο δεν γνώριζες πώς και από ποιον έχει οριστεί.

Τότε είναι που η συνάρτηση των συγκυριών ανταμώνει τη φλόγα που κρύβεις μέσα σου. Ιστορία μπορεί να γράψει ο οποιοσδήποτε και δε χρειάζεται να είσαι πολιτικός ηγέτης, ποδοσφαιριστής ή σταρ του σινεμά.


Εννοώ, όχι απαραίτητα.

Μερικές από αυτές τις «ιστορικές αράδες», έγραψε πριν λίγες μέρες αφήνοντας άναυδο το παγκόσμιο σκηνικό μια νεαρή καπετάνισσα. Έκτοτε τα γράμματα του ονόματος της λαμπυρίζουν στα διεθνή δίκτυα, με τρόπο προκλητικό για το σύστημα.

Καρόλα Ρακέτε(*). Σημειώστε το.

Πρόκειται για ένα άγριο επαναστατικό θηλυκό, μια χαρισματική γυναίκα, μια πραγματικά ικανή καπετάνισσα, έναν άνθρωπο με όραμα φλόγα και εσωτερική λάβα, που ίδια αποφάσισε ότι ήθελε να αφήσει για να εκραγεί.

Ιστορία είναι λοιπόν λιγο πολυ γνωστή με το πλοίο που περισυνέλεξε 53 λαθρομετανάστες έξω από τη Λιβύη και βρισκόταν σχεδόν 16 μέρες σε αναμονή. Τότε η Ρακέτε πήρε την απόφαση της ζωής της.

«Ήμουν σε θέση ευθύνης, ήξερα ότι προσεγγίζοντας το λιμάνι διακυβεύονται πάρα πολλά όμως η ναυαγοί είχαν αρχίσει να εξαντλούνται και για μένα είναι πιο σημαντική η ανθρώπινη ζωή από οτιδήποτε άλλο».

– Carola Rackette –

Αυτή τη δήλωση έκανε στις αρχές και σηκώθηκε η «πέτσα» όσων ήθελαν να είναι στη θέση της, μα δεν έβρισκαν το κουράγιο που εκείνη έχει έμφυτο.

Εκείνη, αγνόησε με τρόπο επιδεικτικό τον αποκλεισμό της αστυνομίας και της κυβέρνησης του Ματέο Σαλβίνι και οι αρχές την συνέλαβαν αμέσως με τον ελλιμενισμό της στην Λαμπεντούζα. Τώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές κατηγορίες για παράνομη διευκόλυνση εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Η Καρόλα Ρακέτε όμως δεν είναι ένα τυχαίο θηλυκό. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι στην κοινή γνώμη και στην παγκόσμια συνείδηση η Γερμανίδα καπετάνισσα φιγουράρει ως η απόλυτη φυσιογνωμία ελπίδας τόλμης και ανθρωπιάς.

Από την περασμένη Τρίτη είναι ξανά ελεύθερη. Η δικαστής έκρινε ότι η 31χρονη Γερμανίδα ενήργησε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

(*) Πριν γίνει κυβερνήτης του Sea Watch 3 (πλοίο μη κυβερνητικής Οργάνωσης) η Ράκετε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.

Στα 23 της κρατούσε ήδη το δοιάκι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η -27χρονη τότε- Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.

Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. 

Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr