νέαΟικογένειαπρωτοσέλιδο Α

Τα μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα (και όχι μόνο!) | Κίσαμος

Νέος Κύκλος Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα (και όχι μόνο!)

«Σχολείο» για Γονείς, Φροντιστές, Μελλοντικούς Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Παιδαγωγούς στην Κίσαμο

Βασικός στόχος του Εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση του ενήλικα στους ρόλους που έχει απέναντι στα παιδιά και όχι μόνο. Οι συμμετέχοντες σταδιακά διδάσκοντα τα «μυστικά» που ενθαρρύνουν ή εμποδίζουν την επικοινωνία μας ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ψυχολογικές τεχνικές και να αποκτούν συνειδητό έλεγχο στις αλληλεπιδράσεις τους με τους ανθρώπους γύρω τους.

Συμπληρωματικά, οι συμμετέχοντες θα εξοπλιστούν με γνώσεις που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία του εγκεφάλου του αναπτυσσόμενου παιδιού, πώς αυτή επηρεάζει τη συμπεριφορά του, με ποιους τρόπους μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν την επικοινωνία, πως διαχειριζόμαστε τα ξεσπάσματα (tantrums) αλλά και ό,τι άλλο προκύπτει στις καθημερινές προκλήσεις των συμμετεχόντων.

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα θα διεξαχθεί στην Κίσαμο με διάρκεια 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελίνα Πετράκη, MSc. Ψυχολόγος, 6955478119

Ψυχολόγος Υγείας, Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια NDI, Εκπαιδεύτρια Σχολής Γονέων

Περισσότερες πληροφορίες για τη φύση του Εργαστηρίου «Αποτελεσματικός Γονέας»

Όλα τα παιδιά γεννιούνται για να μεγαλώσουν, να ζήσουν, να αγαπήσουν και να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους προκειμένου να αναπτυχθούν. Χρειάζονται το σεβασμό και την προστασία των ενηλίκων ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στον κόσμο τους. Όταν, όμως, συχνά οι ανάγκες των παιδιών ματαιώνονται δημιουργούνται δύσκολα συναισθήματα όπως ντροπή, φόβος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κ.ά. οδηγώντας σε μονιμότερα εμπόδια στη σχέση των παιδιών με τους ενήλικες της ζωής τους. Έχει διαπιστωθεί ότι οι απωθημένες τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αποθηκεύονται στο σώμα μας και αν και παραμένουν ασυνείδητες εξακολουθούν να επιδρούν επάνω μας ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας. Όταν η σχέση ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες χαρακτηρίζεται από σεβασμό, σταθερότητα και σαφή οριοθέτηση αποδεικνύεται ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται ευκολότερα στις ανάγκες των άλλων, έχουν αυξημένη ενσυναίσθηση και συναισθηματική ωριμότητα.

Ορόσημο στη διαρκή αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων διαπαιδαγώγησης και στήριξης των παιδιών αποτέλεσε η δουλειά του εξαίρετου Ψυχολόγου Τόμας Γκόρντον. Το «Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα» αποτελεί στην ουσία μία βιωματική εκπαίδευση βασισμένη στη μέθοδο που ο εισήγαγε ο Τ. Γκόρντον και αποδεδειγμένα ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών καθώς επίσης βελτιώνει τις αντίστοιχες δεξιότητές τους μέσα από την εκπαίδευση των ενηλίκων που είναι στη ζωή τους.

Η εκπαίδευση εστιάζει στη συναισθηματική αγωγή και δουλεύει την αλληλεπίδραση των ενηλίκων με τα παιδιά μέσα από δεξιότητες αντίληψης, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, αυτοέλεγχο, ενσυναίσθηση, ποιοτική επικοινωνία, διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων και προβλημάτων, προσωπική υπευθυνότητα, αυτογνωσία και αποδοχή. Διαφοροποιείται σημαντικά ως θεωρία από άλλες οι οποίες εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση της προβληματικής συμπεριφοράς των παιδιών καθώς στοχεύει στην θεμελίωση μίας ποιοτικής συναισθηματικής επικοινωνίας μέσα από συγκεκριμένες προσωποκεντρικές τεχνικές. Το μυστικό μιας επιτυχημένης διαπαιδαγώγησης ξεκινά από την αγάπη και τη στοργή και συνεχίζεται κάθε στιγμή που ένας ενήλικας εμπλέκεται με τα παιδιά ακόμα και όταν αυτά είναι φορτισμένα, λυπημένα, θυμωμένα ή φοβισμένα. Ο ιδιαίτερος τρόπος να βρισκόμαστε εκεί που αυτά βρίσκονται είναι σημαντικός σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις μεταβατικές φάσεις της οικογένειας.

Ο νέος κύκλος Αποτελεσματικού Γονέα με την προσωποκεντρική προσέγγιση του Gordon αποτελείται από 8 συναντήσεις γεμάτες θεωρία που έχουν άμεση εφαρμογή στις σχέσεις μας, ασκήσεις, βιωματικά εργαλεία και συστηματική βοήθεια-καθοδήγηση για την επίτευξη των γονεϊκών και προσωπικών στόχων έως την επίτευξη μίας σταθερής, ισότιμης, ικανοποιητικής επικοινωνίας. Το εργαστήριο αφορά όσους έχουν ή φροντίζουν παιδιά, διδάσκουν, ασχολούνται θεραπευτικά με παιδιά αλλά και όσους απλά θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μία σειρά ασκήσεων σχεδιασμένων για να κατανοήσουν βαθύτερα τη συμπεριφορά των ίδιων, των παιδιών αλλά και όποιων σχέσεων ενδιαφέρονται να βελτιώσουν.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά να αλλάξουν αν νιώθουμε αδύναμοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς…

Η παρούσα βιωματική εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, με την έννοια ότι εμείς οι μεγάλοι χρειάζεται να μάθουμε και να ασκηθούμε σε βαθύτερους και ουσιαστικότερους τρόπους επικοινωνίας, ώστε στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να «διδάξουμε» και να «εκπαιδεύσουμε» τα παιδιά σε κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Και πρόκειται ουσιαστικά για τις ίδιες εκείνες δεξιότητες που χρειαζόμαστε σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις μας είτε με ενήλικους είτε με παιδιά. Για παράδειγμα, κεντρική θέση στην εκπαίδευση κατέχει η ενεργητική ακρόαση που αποτελεί την πιο σπουδαία δεξιότητα για μια αποτελεσματική, βαθιά, ειλικρινή και αμοιβαία επικοινωνία συναισθημάτων και σκέψεων. Το μυστικό της ενεργητικής ακρόασης είναι ότι εξοπλίζει τους συμμετέχοντες με μία σπουδαία ψυχολογική “συνήθεια” αντανάκλασης και εισχώρησης στα σημαντικά και σπουδαία των σχέσεων μας. Γι’ αυτό, οι ομάδες γονέων προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος πραγματικής εξάσκησης.

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα οδηγεί στην ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου και βοηθά να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για τον εαυτό σας γονέας, δημιουργώντας παράλληλα ένα οικογενειακό περιβάλλον, που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις επικίνδυνες συμπεριφορές των παιδιών ενώ τα ενθαρρύνει να είναι χαρούμενα, υπεύθυνα και ικανά να αγαπούν. Τα μέλη της οικογενείας σας θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου. Και το πιο σημαντικό: θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και ανεξαρτησίας.

Η επένδυση, λοιπόν, στη δική μας προσωπική ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει μία ουσιαστική και πολύτιμη ανοιχτή επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά. Όταν αναγνωρίσεις και συνειδητοποιήσεις τα εμπόδια που χρησιμοποιείς στην επικοινωνία με τα παιδιά σου και τις σχέσεις γύρω σου και εξασκήσεις νέες – επιστημονικά τεκμηριωμένες – δεξιότητες αλλάζεις μια για πάντα.

Μοιραστείτε την είδηση

Ελίνα Πετράκη

MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. 6955478119 - elinapetra@yahoo.gr