νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Α

Μέτρα στήριξης των δημοτών και ευχές για Πάσχα | Δήμος Κισάμου

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Μπήκαμε στη Μεγάλη Βδομάδα βιώνοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις και διανύοντας ένα δύσκολο διάστημα με σκληρά μέτρα που πρέπει να τηρούμε. 

Η Δημοτική Αρχή, βρίσκεται σε ετοιμότητα, έχοντας την ευθύνη και το βάρος να βοηθήσει και να καλύψει τις ανάγκες  όλων των ομάδων των συνανθρώπων μας.  Προσπαθούμε  με όλα τα μέσα που διαθέτουμε και με βάση τις νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, να δίνουμε λύσεις. Παράλληλα όμως, πρέπει να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια και υγιεινή όλων των δημοτών μας αλλά και των εργαζομένων στο Δήμο μας. 

Έχοντας ως γνώμονα όλα τα παραπάνω, η δημοτική αρχή προχώρησε σε μία σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών, για όσο διάστημα είναι υπαρκτή η απειλή του ιού και ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

• Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων δημοτών μας και αξιοποιώντας το προσωπικό των δομών που δεν λειτουργούν αυτό το διάστημα, έχουμε θέσει σε λειτουργία μία νέα τηλεφωνική γραμμή κοινωνικής στήριξης (2822340310), που λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο. Παρέχεται εξυπηρέτηση, σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης, μεταφοράς φαρμακευτικού υλικού και φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων καθώς και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

• Λόγω των αυξημένων αναγκών για αίμα, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Εθελοντική Αιμοδοσία η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Συλλέχτηκαν 52 φιάλες αίματος οι οποίες και φυλάχτηκαν στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών στον κωδικό του νέου «Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δήμου Κισσάμου», όπου συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας μας. Πρόθεσή μας είναι να επαναληφθεί σύντομα αυτή η δράση, κάτι που πλέον θεωρούμε εφικτό, εφόσον συνεχίζουμε και έχουμε πληθώρα νέων εθελοντών που δηλώνουν συμμετοχή. 

• Όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα αυστηρές οδηγίες, εξασφαλίζοντας πρώτα απ’ όλα την προσωπική ασφάλεια όλων των εργαζομένων του δήμου μας, δίνοντας άδεια ειδικού σκοπού σε όσους την δικαιούνται, ενεργοποιώντας την εξ αποστάσεως και εκ περιτροπής εργασία για αποφυγή συνωστισμού εντός των γραφείων. Παρέχουμε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, υγρά αντισηπτικά κ.α.), σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται, εξασφαλίζοντας την ασφάλειά τους. 

• Ευχαριστούμε τους δημότες μας που ακολούθησαν την προτροπή μας και επισκέπτονται τις υπηρεσίες μας, μόνο για επείγοντα περιστατικά. Για την άμεση εξυπηρέτηση σας, το τμήμα εισπράξεων θα μεταφερθεί σε χώρο που θα έχει άμεση πρόσβαση εξωτερικά του Δημαρχείου και με εξασφαλισμένη ασφάλεια κατά την συναλλαγή. 

• Πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν μέχρι το πέρας της απειλής του κορωνοϊού, σεκοινόχρηστους και πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, πλατείες, δημοτικά κτίρια, αγροτικά ιατρεία, υπηρεσίες, τόσο μέσα στην πόλη της Κισάμου, όσο σε κοινότητες όλων Δημοτικών Ενοτήτων. 

• Λόγω των αυξημένων αναγκών αυτό το διάστημα και των αυστηρών μέτρων που πρέπει να τηρούμε στις υπηρεσίες καθαριότητας και υδροάρδευσης, προχωρήσαμε σε προσλήψεις 4μηνης διάρκειας, προσωπικού ΙΔΟΧ, 14 συνολικά ατόμων, εργατών καθαριότητας, οδηγών, χειριστή μηχανήματος, υδραυλικού και εργατών άρδευσης. 

• Όσον αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει  την λειτουργία τους λόγω των μέτρων και οι οποίες δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου, βάσει και της 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προτείνουμε να απαλλάσσονται κατά 100% των τελών κοινοχρήστων χώρων καθώς και του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, από 1 Μαρτίου έως και 31 Μαϊου 2020 ή για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν οι περιορισμοί, κατά το τρέχον έτος. Τα συγκεκριμένα θέματα, θα συζητηθούν στο αυριανό (14/4/2020) Δημοτικό Συμβούλιο και θα παρθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις. 

• Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη μας την οικονομική δυσχέρεια των δημοτών μας που θα προκύψει κατόπιν των περιοριστικών μέτρων, πρόθεσή μας είναι, μετά και σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για όλους τους λογαριασμούς που θα βεβαιωθούν εντός του οικονομικού έτους 2020 και θα αφορούν τέλη ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, να υπάρξει έκπτωση 20% σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Η έκπτωση συνέπειας 10% που ισχύει σήμερα, θα συνυπολογισθεί προσθετικά με την προτεινομένη για όσους το δικαιούνται, για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν το 2020.

• Βάσει των αναγκών που καταγράφηκαν από τους διευθυντές των σχολείων, για την κάλυψη των μαθητών που δεν έχουν τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των εφαρμογών του Υπουργείου Παιδείας, προχωράμε στην προμήθεια 150 φορητών tablets τα οποία θα δοθούν στους μαθητές και θα επιστραφούν μετά την λήξη των μέτρων στα σχολεία τους. Παράλληλα, εξετάζουμε το πώς θα καλυφθούν όλες οι περιοχές με διαδίκτυο, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα συνδεσιμότητας.

• Όσον αφορά την λειτουργία της Μονομετοχικής Εταιρείας Α.Ε. για το διάστημα των περιοριστικών μέτρων, προτάθηκε από τον Δήμαρχο και Πρόεδρό της, όπως στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, γίνει αποδεκτή, η παύση καταβολής των αποζημιώσεων των τριών αντιπροέδρων, για το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου και έως την λήξη των μέτρων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. • Τέλος, προσωπικά ο Δήμαρχος συμπαραστέκεται εμπράκτως, καθ΄όλη την διάρκεια της πανδημίας, στις δομές υγείας και πρόνοιας του Δήμου μας (Αννουσάκειο Ίδρυμα και Κέντρο Υγείας) και οι Αντιδήμαρχοι προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία, στην προμήθεια υγειονομικού υλικού και την διάθεσή του στο Αννουσάκειο, Κέντρο Υγείας και Ερυθρό Σταυρό Κισάμου.

Η Δημοτική αρχή, είναι και θα είναι δίπλα σας! Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δίνουμε λύσεις και να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά από αυτή τη λαίλαπα του ιού που μας απειλεί. 

Αυτό το Πάσχα, οι πιο πολλοί θα περάσουμε χωρίς την ζεστασιά της αγκαλιάς των αγαπημένων μας. Ας κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή και ας μείνουμε ασφαλείς στα σπίτια μας. 

Ευχή μας, το Άγιο Φως που θα΄ρθει να βοηθήσει όλη την ανθρωπότητα και να φέρει την πολυπόθητη Ανάσταση!

Καλό Πάσχα με υγεία σε όλους μας.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr