Κορωνοϊός | στο «τραπέζι» το lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα – σήμερα η σύσκεψη

Ανησυχία έχει προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα, μετά και την χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων στα 5.449, με την κατάσταση να φέρνει σκέψεις για νέα μέτρα, προκειμένου να διακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Στο τραπέζι των επιστημόνων βρίσκεται υπό συζήτηση ένα ακόμη lockdown, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί.

Το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown απέκλεισε κατηγορηματικά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega. Ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι στην πρώτη συζητήθηκε με τους Περιφερειάρχες η συνδρομή τους στην εμβολιαστική προσπάθεια, καθώς και στη χορήγηση κινήτρων, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Η δεύτερη σύσκεψη ήταν καθιερωμένη και αφορούσε στην αποτύπωση της εικόνας του αριθμού των εμβολιασμών και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Βέβαια παρά τις υπουργικές αναφορές σήμερα Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ληφθούν κάποια μέτρα πριν η κατάσταση ξεφύγει ολοκληρωτικά.

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα επιβληθεί νέο οριζόντιο lockdown στην Ελλάδα

Παρά τις αναφορές του υπουργού ενδεικτική είναι η ανάρτηση του καθηγητή Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα στο Twitter, ο οποίος εκτίμησε πως αν χαθεί κι άλλος χρόνος, μέχρι τα Χριστούγεννα θα επιβληθεί νέο οριζόντιο lockdown στην Ελλάδα.

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε.

Σήμερα μάλιστα, μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ήταν ότι δεν επιταχύνθηκε ο εμβολιασμός.

«Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες: ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τουλάχιστον στους δημοσίους υπαλλήλους και τους παράνομους μετανάστες.

Ο κ. Γεροτζιάφας αναφερόμενος στους αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σημείωσε πως υποκινούνται από σκοτεινά κέντρα.

«Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να καταστείλει διάφορα κινήματα. Δε θα συζητήσουμε για το πώς θα κατασταλεί ένα κίνημα ανθρώπων που σαφέστατα καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Γνωρίζω από συναδέλφους πως υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και κάποιοι γιατροί τους λένε να μην κάνουν εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η εμβολιαστική εκστρατεία δεν έγινε σωστά, αλλά ούτε η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 25187 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη