νέαπρωτοσέλιδο ΑΤουρισμός

Γιαννούλης για τουρισμό | απαισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον

Απαισιόδοξος για το παρόν, αλλά και το άμεσο μέλλον του ελληνικού τουρισμού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, λέγοντας πως ο χειμώνας θα είναι πολύ επίπονος, ενώ αβέβαιη είναι η πορεία του τουρισμού στη χώρα μας και τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» και όπως μεταδίδει το money-tourism, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων -όπου ο κ. Γιαννούλης διατέλεσε αντιπρόεδρος- και θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες της ΠΟΞ στις διεκδικήσεις της για την επόμενη ημέρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων συμφώνησε με όλους τους συμμετέχοντας πως αυτές αφορούν τα θέματα της ρευστότητας / χρηματοδότησης των ξενοδοχείων, τον κίνδυνο αφελληνισμού τους και τα εργασιακά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θέματα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ελληνικών προορισμών, στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και στο σοβαρό ζήτημα του χωροταξικού του τουρισμού.

«Οι περιουσίες πάντα αλλάζουν χέρια, όμως τη δεδομένη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση “πολέμου” εξαιτίας του Covid, οπότε το κράτος και οι τράπεζες από την πλευρά τους, με χαλαρά πιστοληπτικά στοιχεία, οφείλουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Στο θέμα της στήριξης των ξενοδοχείων περιλαμβάνεται και το φορολογικό, όπου πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά και στον φόρο διαμονής, που στις άλλες χώρες λειτουργεί ως τέλος, που σημαίνει ότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Στα εργασιακά θα έμενα κυρίως στο μη μισθολογικό κόστος, το οποίο πρέπει να μειωθεί άμεσα, αφού είναι δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις, ενώ πλήττει και τους εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.

Και συνέχισε: «Αυτό που πρέπει πάση θυσία να βελτιώσουμε είναι η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελληνικών προορισμών, όπως καταδεικνύουν μελέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οποίων άμεσος ανταγωνιστής ενός ελληνικού προορισμού είναι ένας άλλος ελληνικός προορισμός. Βεβαίως, για να βελτιωθεί αυτό χρειάζονται δημόσιες υποδομές. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι αυτό της προβολής του ελληνικού τουρισμού, η οποία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που ακούει στο όνομα Marketing Greece. Η προβολή πρέπει να συνεχιστεί, ενώ απολύτως σαφές πρέπει να γίνει ότι τα έσοδα από αυτή την προβολή θα πρέπει να κατευθύνονται στις νόμιμα λειτουργούντες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Ο κ. Γιαννούλης έκρουσε των κώδωνα για το χωροταξικό του τουρισμού: «Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι το χωροταξικό του τουρισμού. Αλλάζουν τα όρια αρτιότητας σε μία νύχτα και αυτή τη στιγμή χάνονται περιουσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πρώτο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο που κατατέθηκε ήταν αυτό της Κρήτης το 2017. Σε μία νύχτα άλλαξε η αρτιότητα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει άμεσα να δούμε γιατί πολλοί ξενοδόχοι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα. Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε είναι η παράταση των δύο χρόνων της μεταβατικής περιόδου, δεδομένου ότι σε μια τέτοια οικονομική κρίση σαν αυτή που διανύουμε δεν υπάρχουν τα χρήματα ούτε για μια οικοδομική άδεια. Επομένως, το διάστημα της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να διευρυνθεί σε πέντε έτη, προκειμένου ο καθένας να έχει το περιθώριο να δει τι θα κάνει, γιατί η απώλεια περιουσίας μέσα σε μία νύχτα είναι κάτι πολύ σκληρό».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr