ΕΛ.ΑΣ | απαγορεύονται από σήμερα οι δημόσιες συναθροίσεις – τα πρόστιμα
Την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη τη χώρα για μια εβδομάδα από τις 6 το πρωί σήμερα, 26 Ιανουαρίου, μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από τις 06:00 σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και τις 06:00 την 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.
Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:
– η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
– ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων
– η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.
Για τους παραβάτες, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
- διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.