νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

«Ημερολόγιο Σωματικής Άσκησης, Υγείας και Ευεξίας» | παρουσίαση βιβλίου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, έλαβε χώρα στο αίθριο του Κήπος cafe στα Χανιά, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.
Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσίασαν το βιβλίο του Στέφανου Λυραντωνάκη (Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, π. Ομοσπονδιακός Προπονητής – Τεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής ομάδας Ποδηλασίας στην Ε.Ο.Π) με τίτλο «Ημερολόγιο 2021-Σωματικής Άσκησης, Υγείας και Ευεξίας». 
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Μάκης Καρτσωνάκης. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Κατερίνα Ζομπανάκη, προϊσταμένη Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης και Αρμόδια σε θέματα Αθλητισμού της Περιφερειακής Ενότητας  Χανίων.

Στέφανος Λυραντωνάκης

Τη σκυτάλη πήρε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Στέλιος Μιχαηλάκης ο οποίος ενώ συνεχάρη τον Στέφανο Λυραντωνάκη γι’ αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, έκανε νύξη για την προετοιμασία σύγχρονου ποδηλατοδρομίου στα Χανιά όπου θα είναι μια ανάσα για τους αθλητές ποδηλασίας της πόλης μας.

Στέλιος ΜιχαηλάκηςΑντιδήμαρχος Χανίων στον τομέα του Αθλητισμού

Εν συνεχεία ο υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς Χρήστος Τσαντής, μίλησε για τα συστατικά της επιτυχίας της πρώτης συγγραφικής προσπάθειας του Στέφανου Λυραντωνάκη τονίζοντας το γεγονός ότι το «Ημερολόγιο 2021- Σωματικής Άσκησης, Υγείας και Ευεξίας», είναι απόρροια της εμπειρίας του αλλά και της σχέσης του με τα παιδιά ως Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και έτσι καταφέρνει να μας μεταδώσει και μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του.

Μετά το Χρήστο Τσαντή ακολούθησαν  οι διακεκριμένοι αθλητές Μάνθος Βουλγαράκης (Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης) και Χρήστος Φρατζεσκάκης (πρωταθλητής Ευρώπης και σφυροβολίας) οι οποίοι έδωσαν τη δική τους οπτική για το βιβλίο τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου ημερολογίου.
Συγκεκριμένα ο Χρήστος Φρατζεσκάκης μίλησε για το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι σε κάθε αθλητή είτε ασχολείται ερασιτεχνικά είτε κάνει πρωταθλητισμό.
Την τριάδα των διακεκριμένων αθλητών ολοκλήρωσε η Σοφία Λιοδάκη (πρωταθλήτρια ποδηλασίας) η οποία μέσα σε άλλα είπε ότι το ημερολόγιο αυτό παρέχει μια πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών και γνώσεων.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Στέφανος Λυραντωνάκης ο οποίος τόνισε ότι κάθε είδους σωματική δραστηριότητα αφορά όλες τις ηλικίες και αυτό το ημερολόγιο αφορά όλους τους πολίτες. Επιπλέον ανέφερε ότι στόχος του είναι να μυήσει τον κόσμο στην άσκηση του πνεύματος και του σώματος συνδυάζοντας τα με δια βίου υγιεινή τροφή. Κλείνοντας, ο Στέφανος Λυραντωνάκης, ανέφερε ότι «η άσκηση είναι φυσικό φάρμακο και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε και να βάλουμε την άσκηση μέσα στη ζωή μας με στόχο το ευ ζην και τη μακροζωία».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Τάσος Μαραγκουδάκης ο οποίος μίλησε εκ μέρους  του γραφείου Φυσικής Αγωγής της Δ.Ε. Χανίων  σημειώνοντας μέσα σε άλλα ότι «ο αθλητισμός είναι από τα πιο σημαντικά εκκολαπτήρια και ζυμωτήρια πολιτών όπου φτιάχνει δυνατά παιδιά και δυνατούς πολίτες. Χρειαζόμαστε την κίνηση για να έχουμε σωστή σκέψη και σωστή αντίληψη. Η κίνηση εξυπηρετεί την ανθρώπινη υπόσταση μας.  Έτσι το ημερολόγιο του Στέφανου είναι ένα εργαλείο πάνω σε αυτό».

Παράλληλα με την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν ομαδικές αθλητικές επιδείξεις από τη γυμνάστρια Μαρία Μάντακα και την ομάδα της καθώς και από την ομάδα της Ελευθερίας Σκαμνάκη και το γυμναστικό σύλλογο «Αθλητική Κίνηση».

Αν κάποιος με ρωτούσε πώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το «Ημερολόγιο 2021-Σωματικής Άσκησης, Υγείας και Ευεξίας»  θα απαντούσα με μια φράση γνωστή σε όλους μας «Νους υγιείς εν σώματι υγιή»!

Το biskotto.gr εύχεται κάθε επιτυχία!

*Φωτογραφίες Πλιάτσικας Βασίλειος

Μοιραστείτε την είδηση

Άννα Μουσογιάννη

Πολιτισμολόγος - αρθρογράφος