νέαπρωτοσέλιδο ΓΥγεία

Η πανδημία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια | επιστημονική έκθεση

Έως και δύο χρόνια είναι πιθανό να διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού, που τους τελευταίους μήνες έχει φέρει τα «πάνω – κάτω» σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αναμένεται να ελεγχθεί έως ότου επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» (δηλαδή ανοσία στα σχεδόν δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού) αναφέρει επιστημονική έκθεση που δημοσιεύει το Bloomberg.

Ειδικότερα, στη μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σημειώνεται ότι λόγω της ικανότητάς του να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικά άτομα ο ιός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από τη γρίπη, που αποτελεί αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία.

Οι άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν εκδηλώσουν συμπτώματα, εκτιμά η έκθεση και προσθέτει πως η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κύματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν και μετά το 2022.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να δημιουργήσουν εμβόλια που μπορεί να είναι διαθέσιμα σε μικρές ποσότητες ήδη από το τρέχον, ενώ μεγάλες ποσότητες εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης 2009-2010 δεν ήταν διαθέσιμες παρά μόνο μετά την κορύφωση της επιδημίας στις ΗΠΑ, αναφέρεται στη μελέτη, που επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση αποφεύχθηκαν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 500 θάνατοι μόνο στις ΗΠΑ.

Η έκθεση συντάχθηκε από τη διευθύντρια του CIDRAP Michael Osterholm, Kristen Moore, τον καθηγητή ιστορικό δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Tulane John Barry και τον επιδημιολόγο στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Marc Lipsitch.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr