ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Ψηφίζει η Βουλή
Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, αναμένεται η εισαγωγή του Πρωτοκόλλου ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο ΝΑΤΟ, στην ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τις 7 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου
Έπειτα από την υπογραφή, η ΠΓΔΜ θα έχει δυνατότητα συμμετοχής στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, έως ότου επικυρωθεί το πρωτόκολλο από όλες τις συμμαχικές χώρες.
Για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», απαραίτητη είναι η κύρωση του πρωτοκόλλου από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Η ένταξη στο ΝΑΤο θα γίνει με τη νέα ονομασία.
Ψήφιση του Πρωτοκόλλου
Με τον Νίκο Τόσκα, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, να καλεί τα κόμματα να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο και τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε η συζήτηση της 7ης Φεβρουαρίου.
Ο Γ. Κουμουτσάκος που εκπροσώπησε τη ΝΔ, ξεκαθάρισε πως δεν ψηφίζουν τον Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο Νάτο, διότι η Συμφωνία αυτή αναμένεται να αποβεί επιζήμια. Αναφέρει πως Ιστορικά, είναι η πρώτη Συμφωνία με την οποία η Ελλάδα υπογράφει προς παραδοχή της δήθεν Μακεδονικής γλώσσας και Εθνότητας.
Ο Α. Λοβέρδος είπε Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνέπειές της, άρα όχι και στο Πρωτόκολλο που αποτελεί παράγωγο της Συμφωνίας.
Σχολίασε επίσης την άλλη πλευρά, που δεν έχει δώσει δείγματα καλής συμπεριφοράς και έγινε πιο συγκεκριμένος αναφέροντας την δήλωση Ζάεφ “Ας φέρουμε την Ευρώπη στην Μακεδονία”.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε 180 ψήφους λέγοντας πως η συγκεκριμένη κύρωση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, διαφέρει από την προηγούμενη.
Δήλωσε πως χρειάζεται να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, διότι με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει το δικαίωμα να ζητήσει συλλογική άμυνα.
Η κύρωση αυτή αφορά παραχώρηση δικαιώματος της χώρας μας και ο Κ. Καμμένος προχώρησε σε δηλώσεις πως για αυτό το θέμα θα αναφερθεί και στην Ολομέλεια.