Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Β

Υπερψήφιση Νομοσχεδίου | Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 το καταψήφισαν.

Ο υπουργός δικαιοσύνης , κ. Τσιάρας σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ανέφερε ότι «εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη», ενώ απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά: «Φροντίσατε να πλημμεληματοποιήσετε και την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση και να εκθέσετε τη χώρα μας κάνοντας πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Γι’ αυτά θα πείτε τίποτα; Δημιουργήσατε συνθήκες που εκθέτουν τη χώρα μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα διασύρθηκε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην GRECO, στον ΟΟΣΑ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι΄αυτά έχετε να πείτε κάτι; Ή θα δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό σε μια παράσταση ηθικής, όταν έχετε ξεχάσει τα δικά σας πεπραγμένα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μιλώντας για την ανάγκη που οδήγησε στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, ανέφερε τα εξής : «Ξέρετε ότι ήδη παράγει αποτελέσματα ο δικός σας ποινικός κώδικας; Ξέρετε ότι αποφυλακίζονται σωρηδόν βαρυποινίτες; Ξέρετε ότι πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, είχαν έκβαση που δημιούργησαν ερωτηματικά και ανησυχία στους Έλληνες πολίτες; Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Τζανακόπουλε και την ξέρετε πολύ καλά. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν».

Σχετικά με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή είπε χαρακτηριστικά: «Όταν κανείς θεωρεί απαράδεκτες παρεμβάσεις την ποινικοποίηση του να πετάει κανείς μια βόμβα μολότοφ, τη μετατροπή της υφ’ όρων απόλυσης για τα ισόβια, από τα 17 στα 22 χρόνια, την αυστηροποίηση των ποινών για τους βιαστές ανηλίκων, γι’ αυτούς που διακινούν αθώες ψυχές, τότε δεν έχουμε μόνο διαφορετική προσέγγιση αλλά διαφορετική αντίληψη για το δίκαιο της κοινωνίας»

Την επιτακτική ανάγκη εναρμόνισης του ελληνικού Δικαίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τόνισε, επίσης, ο υπουργός δικαιοσύνης λέγον : «Πρέπει να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο χρόνος της προσωποκράτησης πριν αποδοθεί κατηγορία, είναι 18 μήνες. Άρα έπρεπε να εναρμονίσουμε τους χρόνους και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες», είπε ο υπουργός.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα της κατ’ έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών και για την αποδέσμευση, εντός 18 μηνών, περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευθεί για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, 156 βουλευτές (από τους 251 ψηφίσαντες) υπερψήφισαν το άρθρο 9, 87 το καταψήφισαν, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν “παρών”. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) ενώ 95 ψήφισαν κατά.

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή