Υγείανέαπρωτοσέλιδο Α

Σημαντικά κενά στα νοσοκομεία της Κρήτης | στο 45% οι ελλείψεις οργανικών θέσεων στα Χανιά

Στο 40-45% βρίσκονται οι ελλείψεις σε όλες της ειδικότητες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ (δείτε ΕΔΩ). .

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, οι μεγάλες ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στο παραΐατρικό προσωπικό.

Παράλληλα, πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ΜΕΘ, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, από τα επτά χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα τρία.

Πιο αναλυτικά:

Στο Νοσοκομείο Χανίων οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες βρίσκονται στο 40 με 45% των οργανικών θέσεων.

Μεγάλη έλλειψη και στο Παραϊατρικό προσωπικό. Στο Ιατρικό προσωπικό χρειάζεται η πρόσληψη Πνευμονολόγου οπωσδήποτε γιατί έχει κλείσει η Πνευμονολογική κλινική και τα περιστατικά μεταφέρθηκαν στην Ά Παθολογική.

Χρειάζεται η πρόσληψη ΠαθολόγουΑναισθησιολόγου και Επειγοντολόγου. Στα επείγοντα δουλεύουν μόνο δύο γιατροί γι’ αυτό υπάρχει τεράστια αναμονή και ταλαιπωρία για τους ασθενείς και φυσικά εργασιακή εξουθένωση των γιατρών. ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες δύο από τις οποίες η μία δουλεύει κανονικά και η δεύτερη υπολειτουργεί λόγω των ελλείψεων.

Χειρουργικά τραπέζια από επτά που υπάρχουν λειτουργούν τα τρία. Τεράστιο επίσης είναι το πρόβλημα της φύλαξης γιατί δεν υπάρχουν φύλακες και τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει κανείς στην πύλη και τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν είναι πάρα πολλά.

Η καθαριότητα γίνεται από ΣΟΧ και εργολάβο.

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ:

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Το Νοσοκομείο βρίσκεται στα πρώτα των Νοσοκομείων της χώρας σε επισκεψιμότητα ασθενών. Οργανικές θέσεις είναι 1363, Υπηρετούντες 1180. Οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις είναι 183.

Οι ανάγκες μεγιστοποιήθηκαν. Το Ιατρικό προσωπικό είναι 368, Υπηρετούντες 344, ελλείψεις 18. Νοσηλευτικό προσωπικό είναι 597, Υπηρετούντες 488, ελλείψεις 109.

Η Τεχνική υπηρεσία είναι 54, Υπηρετούντες 39, ελλείψεις 15.Λοιπό προσωπικό είναι 113, Υπηρετούντες 117, περισσότεροι 4. Διοικητικό προσωπικό είναι 208, Υπηρετούντες 84 μόνιμοι και 113 διάφορες συμβάσεις, περισσότεροι 11.

Τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι 15 από τα οποία 3 είναι κλειστά λόγω ελλείψεων προσωπικού. Οι χειρουργικές αίθουσες από τις 8 που υπάρχουν είναι κλειστές οι 3.

ΠΑΓΝΗ: Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο είναι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική γιατί υπηρετεί μόνο ένας γιατρός. Επίσης στη ΜΕΘ Παίδων έχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και Νοσηλευτές.

Έλλειψη υπάρχει και στην Νοσηλευτική υπηρεσία διότι οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στους εργαζομένους. Υποστελέχωση και στους μεταφορείς ασθενών και στην καθαριότητα (υπηρετούν υπάλληλοι ΣΟΧ και επικουρικοί).

Υπάρχουν τριτοβάθμιες κλινικές οι οποίες είναι συγχωνευμένες από την εποχή της πανδημίας και είναι μοναδικές στην Νότια Ελλάδα πχ. Καρδιοχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική. Το καινούργιο κτίριο που στεγαζόταν η Καρδιοχειρουργική Κλινική έχει γίνει αποθήκη υγειονομικών υλικών.

ΡΕΘΥΜΝΟ: Στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου υπάρχουν 92 γιατροί και υπηρετούν μόνο 64. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Έρχονται γιατροί με μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν. Για το Νοσηλευτικό προσωπικό στο οργανόγραμμα υπάρχουν 264 νοσηλευτές και υπηρετούν μόνο 184. Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι κυρίως επικουρικό.

Στην Διοικητική υπηρεσία στο οργανόγραμμα είναι 63 άτομα και υπηρετούν μόνο 28. Οι ανεπτυγμένες Ψυχιατρικές υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού. Η καθαριότητα και η σίτιση γίνεται από εργολάβο. Τα κτίρια είναι πολύ παλιά και χρειάζονται συνεχή συντήρηση. Μόνο μία πτέρυγα είναι καινούργια.

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχει μειωθεί κατά 87 εργαζόμενους τα τελευταία 4 χρόνια, από 461 εργαζόμενους το 2022 σε 374 το 2026. Δηλαδή τα τελευταία 4 χρόνια έχει μειωθεί το προσωπικό του ΓΝΑΝ κατά 20%, με αποτέλεσμα να οφείλονται πάνω από 18.000 ημέρες άδειας και ρεπό και να υπάρχουν οφειλόμενες άδειες από το 2019. Ενώ το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα, τις μισές ημέρες του μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, ούτε ακτινολόγος, επειδή υπηρετούν πλέον μόνο δύο σε αυτές τις ειδικότητες.

Το νοσοκομείο δεν έχει γαστρεντερολόγο, ούτε νευρολόγο. Στη ΜΕΘ έχουν μειωθεί οι κλίνες από 6 σε 4, αφού από 5 γιατρούς ΜΕΘ μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή μένουν μόνο δύο ιατροί και για να βγουν οι εφημερίες μετακινούνται ιατροί από το ΠΑΓΝΗ και από το ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς από την Αθήνα. Στο ΤΕΠ για να βγουν οι εφημερίες μετακινούνται ιατροί από το νοσοκομείο Νεάπολης.


ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή εργάζονται ένας Αναισθησιολόγος, ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και δύο Ακτινολόγοι. Χρειάζονται επειγόντως γιατρούς. Στο υπόλοιπο Υγειονομικό προσωπικό (Νοσηλευτές, Τραυματιοφορείς κλπ.) οι οργανικές θέσεις είναι 101 και καλυμμένες είναι μόνο οι 53 για το μόνιμο προσωπικό. Οι επικουρικοί υπάλληλοι είναι 34 άτομα. Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων. Υπάρχουν δύο χειρουργικές αίθουσες από τις οποίες η μία δουλεύει καθημερινά, η άλλη δύο φορές την βδομάδα λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγου αλλά και προσωπικού χειρουργείου, καθότι δεν βγαίνουν οι βάρδιες.

ΣΗΤΕΙΑ: Στο Νοσοκομείο το μεγάλο πρόβλημα είναι στο ιατρικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο είναι εδώ και δύο περίπου χρόνια χωρίς Παθολόγο γιατρό γιατί η μία γιατρός που υπάρχει λείπει συνεχώς με δικαιολογημένες άδειες.

Το Ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί. Καλύπτεται από ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι κάποιες μέρες του μήνα. Υπηρετούν δύο Καρδιολόγοι, δύο Αναισθησιολόγοι, δύο Ορθοπεδικοί, ένας Γυναικολόγος και δύο Μικροβιολόγοι με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες. Χρειάζονται επειγόντως προσλήψεις σε όλες αυτές τις ειδικότητες για να καλυφτούν οι ανάγκες. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στην Μαιευτική κλινική γιατί υπάρχει έλλειψη Μαιών. Υποστελέχωση και στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Το 1/3 από τους εργαζόμενους είναι συμβασιούχοι.


ΝΕΑΠΟΛΗ: Ελλείψεις προσωπικού. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό για την Τ.Ε. κατηγορία υπηρετούν 8 άτομα και είναι καλυμμένες οι οργανικές θέσεις. Στην Δ.Ε. κατηγορία οι οργανικές θέσεις είναι 12 και είναι καλυμμένες οι 8 από τους οποίους οι δύο έχουν μετακινηθεί, οπότε εργάζονται έξι άτομα. Οι επικουρικοί είναι τέσσερις από τους οποίους οι τρεις παραμένουν στη Νοσηλευτική υπηρεσία και ένα άτομο έχει αποσπαστεί στη Διοίκηση.

Για την Υ.Ε. κατηγορία του Υγειονομικού προσωπικού επτά είναι οι οργανικές θέσεις και η μία είναι καλυμμένη. Φαινομενική κάλυψη καθ’ ότι το άτομο αυτό έχει πάει στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Υπάρχει μόνο ένα άτομο από ΟΑΕΔ και δύο επικουρικοί υπάλληλοι. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

Στο Ιατρικό προσωπικό χρειάζεται πρόσληψη Οδοντιάτρου γιατί υπάρχει καινούργιο μηχάνημα οδοντιατρικό και δεν λειτουργεί. Επίσης ανάγκη μεγάλη υπάρχει για πρόσληψη Παθολόγου και Πνευμονολόγου. Το κτίριο είναι πολύ παλιό και η συντήρηση μικρής κλίμακας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 38 υγειονομικές μονάδες και έξι προνοιακές μονάδες στα νησιών Κρήτη, Αιγαίο, Κυκλάδες και Ιόνιο.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr