Εργατικό Κέντρο Χανίων | συγκέντρωση για την απεργία της 1ης Μαΐου
Κάλεσμα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10 το πρωί και στην εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι στις 11 π.μ. απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Αναλυτικά, σημειώνει:
«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση στις 24 Απριλίου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη γενική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 1η Μαΐου στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Αγοράς και κατόπιν στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι στις 11:00 π.μ. στην εκδήλωση μνήμης, συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη.
Εκατόν σαράντα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που το αίμα των εργατών πότισε την πλατεία Haymarket του Σικάγο. Το παγκόσμιο οργανωμένο κίνημα της εργασίας πέτυχε πολλά, αντιμετωπίζει όμως σήμερα τεράστιες προκλήσεις. Ο καπιταλισμός της ψηφιακής αγοράς οδηγεί σε μια ιδιότυπη φεουδαρχία ελάχιστων επιχειρηματικών κολοσσών και στην αποστέωση της δημοκρατίας προς όφελος των ελίτ. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των ισχυρών οδηγούν την ανθρωπότητα σε μια πρωτοφανή κρίση και στον κίνδυνο διαρκών πολεμικών συγκρούσεων.
Έτσι λοιπόν, η Πρωτομαγιά του 2026 δεν βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους μόνο με τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης της στέγασης και του ενεργειακού κόστους, αλλά πλέον και με την απειλή της συμμετοχής σε πολέμους που επιβάλλονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών.
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στον περιορισμό εργασιακών οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Απαιτούμε:
– Βελτίωση του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
– Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.
– Αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και της ακρίβειας που κατατρώγουν τα εισοδήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
– Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων.
– Ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τα πληροφοριακά συστήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων.
– Διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας.
– Μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής ηθικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
– Αποκατάσταση της κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.
– Προστασία των δημόσιων αγαθών.
– Αποκατάσταση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου.
– Αντιμετώπιση των ογκούμενων οικονομικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών. δικαιωμάτων των εργαζομένων.
– Εργατική συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ενίσχυση της προστασίας σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα για την τηλεργασία και την εργασία σε πλατφόρμες στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας
– Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας -πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
– Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
-Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
– Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών αγαθών και πόρων με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέσπιση σταθερού νομοθετικού πλαισίου για την εργατική προστασία σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
– Να σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι όπου μαίνονται – Ναι στην ειρήνη και την ασφάλεια των λαών-Καμία εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές συγκρούσεις».

