«Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κομμουνισμός» | επιμορφωτική συνάντηση
Η όγδοη και τελευταία συνάντηση του πρώτου κύκλου από τις Τετάρτες των φιλολόγων, με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κομμουνισμός», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 21.00, με εισηγητή τον Γιάννη Δημητρακάκη (επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης).
Η εισήγηση θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον κομμουνισμό, όπως αυτή εξελίχθηκε από την περίοδο της διαμονής του συγγραφέα στο Βερολίνο (1922-1923) έως το τέταρτο, και τελευταίο, ταξίδι του στην ΕΣΣΔ (1928-1929).
Θα συζητηθούν ειδικότερα η κριτική του συγγραφέα στην αστική τάξη και τον αστικό πολιτισμό, οι απόψεις του για τη μαρξιστική ιδεολογία, η στάση του απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και η θέση του υπέρ του «μετακομμουνισμού». Θα εξεταστεί επίσης η σχέση των παραπάνω αντιλήψεων με τις μεταφυσικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη της ίδιας περιόδου.