Μεταφορές χρημάτων | τι αλλάζει στις πληρωμές μέσω IRIS
Σε νέα φάση ανάπτυξης περνά το IRIS, καθώς προετοιμάζονται σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες πραγματοποιούν καθημερινές συναλλαγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων.
Η ΔΙΑΣ σχεδιάζει το επόμενο βήμα των ψηφιακών πληρωμών, με δύο βασικές καινοτομίες: διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS και πληρωμές NFC από κινητό τηλέφωνο, χωρίς τη χρήση φυσικής κάρτας.
Τι αλλάζει στις πληρωμές μέσω IRIS
Το νέο μοντέλο πληρωμών παρουσιάστηκε στο 13ο Banking Forum από τον επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της ΔΙΑΣ, Ανδρέα Μάντη, ο οποίος περιέγραψε τον σχεδιασμό για την επόμενη γενιά ψηφιακών συναλλαγών.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι account-to-account πληρωμές, δηλαδή συναλλαγές που πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς τη μεσολάβηση καρτών.
Μεταφορές χρημάτων και εκτός Ελλάδας
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που δρομολογούνται αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω IRIS, με στόχο τη σύνδεση του ελληνικού συστήματος πληρωμών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πλατφόρμες.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιτρέψει ταχύτερες και πιο άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ χρηστών διαφορετικών χωρών, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών πληρωμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πληρωμές με κινητό και NFC
Παράλληλα, σχεδιάζεται η επέκταση των NFC πληρωμών μέσω κινητού, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές με απλή προσέγγιση της συσκευής τους σε POS, χωρίς απαραίτητα τη χρήση τραπεζικής κάρτας.
Η τεχνολογία αυτή φιλοδοξεί να κάνει τις συναλλαγές πιο άμεσες και απλές, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές.
Η επόμενη ημέρα των τραπεζικών συναλλαγών
Οι αλλαγές γύρω από το IRIS εντάσσονται στη συνολικότερη ψηφιακή μετάβαση του τραπεζικού συστήματος.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, κυβερνητικά στελέχη, τραπεζικοί εκπρόσωποι και παράγοντες της αγοράς ανέδειξαν τον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στις τραπεζικές υπηρεσίες και στον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις διαχειρίζονται πλέον τις πληρωμές και τις συναλλαγές τους.

