Τη μουσική των άφησε κληρονομιά στο αίμα | οι Ξυλούρηδες μάγεψαν στο Άμστερνταμ (video)

Μοναδικά, μελωδικά, μαγευτικά, Κρητικά.

Παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το Άμστερνταμ μαγεύουν οι άξιοι διάδοχοι του Ψαραντώνη και του Νικόλα του Ξυλούρη. Τα κοπέλια του Ψαρογιώργη.

Εκεί παντρεύουν τη σύγχρονη κλασική μουσική της Κρατικής ορχήστρας  «Nederlands Blazers Ensemble» του Άμστερνταμ, με την Κρητική ευαισθησία, τον έρωτα, το μεθύσι της ζωής.

Στο Concert Gebouw, το αντίστοιχο Μέγαρο Μουσικής του Άμστερνταμ, με θέμα τον Μπετόβεν, Roll over Beethoven και επίσης Georg Friedrich Handel και Jean Philippe Rameau.

Ολλανδοί και άλλοι στην κατάμεστη σκηνή «χαζεύουν» με τα «Ξυλουράκια». Ανάμεσα τους και λιγοστοί Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Νίκος Ξυλούρης, ο Αντώνης Ξυλούρης και ο πατέρας τους ο Γιώργης. Ο Ψαρογιώργης που και αυτός ταξιδεύει τις μουσικές του στον κόσμο και κατάφερε με την ερμηνεία και την ιδιαίτερη μαεστρία του να μετατρέψει το λαούτο σε κεντρικό μελωδικό όργανο και όχι απλά να το χρησιμοποιεί ως όργανο συνοδείας.

Τα κοπέλια του εξόχως χαρισματικά, με την ορμή και την έμπνευση που τους δίνουν τα νιάτα, συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας με τρόπο μοναδικό και εξελίσσουν την μουσική της Κρήτης.

Κι ο παππούς Ψαραντώνης, λογικά τσι καμαρώνει απ’ τα Ανώγεια. Ο Ψαραντώνης που πριν 6 χρόνια, έπαιξε στην ίδια σκηνή, στο κέντρο του Άμστερνταμ και αυτή την παράδοση τώρα συνεχίζουν και τα εγγόνια του.

Μοιραστείτε την είδηση