Τουρισμός και κορωνοϊός | τα μέτρα στα αεροδρόμια που ανοίγουν τις πύλες τους σήμερα

Τις πύλες της στον τουρισμό ανοίγει σταδιακά από σήμερα Δευτέρα 15-06-20 η Ελλάδα και συγκεκριμένα μέσω των δύο μεγαλύτερων αερολιμένων της χώρας. Η δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού που επιδιώκει η κυβέρνηση, “χωρίς εκπτώσεις στην υγειονομική προστασία”, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του από τη Σαντορίνη στο αμερικανικό CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας από την 1η Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα και στο εξής, θα γίνονται μόνο δειγματοληπικοί έλεγχοι στις πτήσεις και σε αριθμό δειγμάτων που θα καθορίζεται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Για τη διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ έχουν επιστρατευθεί περίπου 500 υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές του ΕΟΔΥ), αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν δημιουργηθεί σταθμοί ελέγχων σε τουλάχιστον 15 αεροδρόμια της χώρας. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα τίθενται σε περιορισμό τόσο οι ίδιοι οι επιβάτες, όσο και οι επαφές υψηλού ρίσκου (άμεσες επαφές).

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ώστε να τηρηθούν από τους πάντες και με απόλυτη αυστηρότητα τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα. Δείτε ποια είναι αυτά…

Tα μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια:

Σειρά μέτρων που συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- ενισχυμένες διαδικασίες παρακολούθησης των πτήσεων, παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση, έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα αεροδρόμια.

Το προσωπικό, τόσο του αεροδρομίου όσο και των αεροπορικών εταιρειών, είναι ενημερωμένο σχετικά με τους παράγοντες που απαιτούν την άμεση περαιτέρω ενημέρωση των υπηρεσιών υγείας του αεροδρομίου. “Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο ενημερώνονται διαρκώς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 και με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την αποφυγή διασποράς”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ και οι υγειονομικές υπηρεσίες του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Μάσκες από την είσοδο του αεροδροδρομίου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και μέχρι την έξοδο

Σύμφωνα με τις οδηγίες των Eθνικών Yγειονομικών Αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού #athensairport, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 • Η είσοδος στο κτίριο του αεροσταθμού επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν/είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑΜΕΑ).
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου (Κοινή Υπουργική Απόφαση 17.05.2020, ΦΕΚ1869/Δ1α/ΓΠ.οικ.30612). Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 6 ετών καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να ζητηθεί η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
 • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση. Συνιστάται η αλλαγή της μάσκας κάθε 4 ώρες. Φροντίστε να διαθέτετε επαρκή ποσότητα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
 • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
 • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300  σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής / WC,  για xρήση από  τους επιβάτες σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).
 • Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περαιτέρω προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει εκ του σύνεγγυς συνεργασία επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
 • Η τήρηση των αποστάσεων είναι κυρίως μέτρο συμπεριφοράς για επιβάτες και προσωπικό, που πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (1,5 μέτρων) σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο έδαφος. Ειδικές σημάνσεις τοποθετούνται στο έδαφος ώστε να επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, όπως και οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners.
 • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
 • Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, παρέχει πληροφόρηση στους επιβάτες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση και  επιβλέπουν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
 • Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
 • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage,  e-parking).
 • Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης, ενώ συνιστάται η διατήρηση μιας θέσης κενής δίπλα σε κάθε καθήμενο επιβάτη. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.
 • Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεταιγια σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.
 • Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες  κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή  πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες..
 • Πρέπει να τηρείτε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που ισχύουν στους χώρους του αεροσταθμού – τα μέτρα αυτά επικοινωνούνται συνεχώς μέσω οπτικού υλικού και επαναλαμβανόμενων ηχητικών αναγγελιών.

Τα παραπάνω μέτρα τελούν υπό διαρκή αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ θα τροποποιούνται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών.

Πτήσεις εσωτερικού

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας από 25/5/2020, ωστόσο ισχύουν τα παραπάνω μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις κλπ) και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ποια μέτρα καθαρισμού – απολύμανσης εφαρμόζονται στα αεροδρόμια

Έχουν εντατικοποιηθεί οι υπηρεσίες καθαριότητας / προληπτικής απολύμανσης στους χώρους του αεροδρομίου. Τα υλικά καθαρισμού έχουν αντικατασταθεί με απολυμαντικά ταχείας δράσης. Έχει ενταθεί η διαδικασία καθαρισμού σε συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες, όπως πόμολα, κουμπιά ασανσέρ, κουπαστές, κυλιόμενες σκάλες, κ.λπ.
Κατά περίπτωση, πραγματοποιείται εκτάκτως ειδική απολύμανση ή vεφελοψεκασμός.
Έχουν τοποθετηθεί  συσκευές με απολυμαντικό χεριών σε όλες τις τουαλέτες, σε όλες τις πύλες επιβίβασης και συνολικά σε περισσότερα από 300 σημεία στους τερματικούς σταθμούς.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα αεροπορικά ταξίδια

 • Κατ’ εξαίρεση της διεθνούς νομοθεσίας για τα υγρά, επιτρέπεται στις χειραποσκευές η μεταφορά απολυμαντικού τζέλ σε συσκευασία μεγαλύτερη των 100 ml
 • Το κάπνισμα απαγορεύεται εντός των κτιρίων των Αεροσταθμών. Οι ειδικοί χώροι καπνιστών είναι κλειστοί στο κοινό, λόγω της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του COVID-19.
 • Το ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport έχει αναστείλει τη λειτουργία του και αναμένεται να επαναλειτουργήσει από 01/07/2020.
 • Υπάρχουν καταστήματα εστίασης διαθέσιμα σε διάφορα σημεία του αεροσταθμού.
 • Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς Covid-19, οι αίθουσες αναμονής CIP lounges των αεροπορικών εταιρειών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
 • Λόγω των αλλαγών που μπορεί να προκύψει στο ταξίδι λόγω του COVID-19, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης κράτησης στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου και επιστροφής των χρημάτων.
 • Το τηλεφωνικό κέντρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τηλ. 210 3530000, λειτουργεί όλο το 24ωρο, ενώ στους χώρους του Αεροσταθμού τα Γραφεία Πληροφοριών λειτουργούν όλο το 24ωρο, στα επίπεδα των Αφίξεων & των Αναχωρήσεων.
 • Μέχρι στιγμής, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, προαστιακός, αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ) που εξυπηρετούν τα αεροδρόμια λειτουργούν.

iatropedia.gr

Μοιραστείτε την είδηση